wtorek, 2 sierpnia 2011

Cukinie faszerowane

- 4 duze cukinie
- 1 czerwona papryka
- pol cebuli
- 4 zabki czosnku
- 200 gr pieczarek
- 0, 5 kg miesa mielonego
- sos pomidorowy
- sol, pieprz, majeranek
- surowe jajko
- zolty ser lub beszamel



Cukinie myjemy, ucinamy koncowki, przekrawamy na pol i lekko obgotowujemy ( nie powinny byc za miekkie, ja czasem wkladam je na kilka minut do mikrofali). Wydrazamy cukinie. Na oliwie podsmazamy drobno pokrojona cebule, papryke,  pieczarki oraz to co wycielismy wczesniej ze srodka cukini (nie wszystko, ok 1/4).   Mieszamy surowe mieso mielone z podsmazonymi warzywami i surowym jajkiem. Doprawiamy sola, pieprzem i majerankiem oraz dodajemy 3 lyzki gestego sosu pomidorowego. Faszerujemy cukinie, ja zwykle kroje je wczesniej na mniejsze czesci, co widac na zdjeciu. Polewamy sosem beszamelowym (ja kupuje gotowy, dla niewtajemniczonych jest to maka podsmazona na masle plus mleko, plus odrobina soli i galki muszkatolowej) lub posypujemy utartym zoltym serm. Zapiekamy ok 30 minut. Smacznego.


2 komentarze: