niedziela, 14 sierpnia 2011

Tagliatelle z łososiem w sosie smietankowo-porowym

proporcje na 4 osoby

- makaron tagliatelle
- 2 pory
- 0, 5 kg surowego lososia bez skory, bez osci pokrojonego w gruba kostke
- 2 zabki czosnku
- 300 ml smietany
- pol kieliszka bialego wina
- sol, pieprz
- oliwa z oliwek




Pora okladnie myjemy, odkrawamy zielona czesc i drobno kroimy. Dusimy pora na oliwie, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Gdy por bedzie juz miekki wrzucamy spore kawalki surowego lososia. Smazymy przez chwile. Zalewamy smietana, przyprawiamy i gotujemy ok 5 minut, dolewamy biale wino i gotujemy przez kilka minut. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Smacznego!!!




1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko co jest z łososiem, makaron łosiem nie raz uratował mi życie kiedy wpadali niespodziewani goście. Sama lubię z dodatkeim czarnego pieprzu:)

    OdpowiedzUsuń