środa, 27 lipca 2011

Pulpety w sosie pomidorowym

To hiszpanska klastyka tzw. albondigas, czyli nic innego jak pulpety w sosie pomidorowym.

- mieso mielone (ja mieszam wieprzowine z wolowina)
- cebula
- czosnek
- gesty sos pomidorowy
- 1 jajko
- maka
- sol, pieprz, majeranek (to taki akcent polski, bo Hiszpanie nie znaja majeranku)
- pol lyzeczki cukru




Mieso przygotowujemy jak na mielone, z surowym jajkiem, cebulka, wycisnietym czosnkiem i przyprawami. Robimy z miesa male kulki i obtaczamy je w mace, smazymy je na oliwie. Odkladamy je na papier kuchenny.
Przygotowujemy sos: drobno kroimy cala cebule i 6 zabkow czosnku, podsmazamy na oliwie. Gdy cebula zmieknie dodajemy do tego gesty sos pomidorowy i odrobine cukru. Wrzucamy pulepety do sosu i gotujemy przez chwile razem. Proste i smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz