czwartek, 14 lipca 2011

Marmitako

Marmitako to posilek baskijskich rybakow, teraz jest najlepszy sezon na tunczyka wiec pozstanowilam go przygotowac.

- 800 gr surowego tunczyka (bez skory, bez osci, pokrojonego w gruba kostke)
- 4 duze ziemniaki
- 2 duze cebule
- 1 duza papryka
- 3 zabki czosnku
- litr bulionu rybnego (mozna przygotowac z glowy, osci i jednej cebuli)
- namoczone suszone papryczki typu chorizero lub ñoras, w razie braku kilka guindillas
- kilka pomidorow obranych ze skorki
- oliwa
- pol szklanki bialego wina
- sol, pieprz




Tunczyka wrzucamy na oliwie po minucie z kazdej strony, moze byc surowy w srodku, odkladamy go na bok. Na tej samej oliwie dusimy drobnopokrojone dwie cebule az zmiekna. Pozniej dodajemy drobnopokrojona papryke i czosnek. Gdy papryka zmieknie dodajemy obrane surowe ziemniaki pokrojone w dosc duze kawalki. Chwile smazymy wszystko razem, ok 2 minut. Zalawamy calosc winem. Po 5 minutach, gdy wino juz troche wyparuje zalewamy wszystko bulionem rybnym. Przyprawiamy i dodajemy obrane pomidory pokrojone w kostke i namoczona suszona papryke jesli taka mamy. Mozna dodac inne ostre papryczki. Gotujemy to ok 25 minut na wolnym ogniu az zmiekkna ziemniaki( ziemniaki nie powinny sie rozgotowac). Na koniec wrzucamy tunczyka i gotujemy calosc ok 5- 10 mniut. Wylaczamy gaz i zostawiamy pod przykryciem ok 15 minut. Rewelacja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz