Klasyka w moim domu.
-0, 5 kg miesa mielonego (najlepiej wolowiny)
- 1 duzy baklazan
- gesty sos pomidorowy dobrej jakosci, mzona uzyc swiezych pomidorow pokrojonych w palsterki, choc ja wole z wersje z sosem pomidorowym
- oliwa
- 1 surowe jajko
- czosnek, cebula
- sol, pieprz, majeranek
- troche maki
- utarty zolty ser, najlepiej mozarella
* Mieso mielone przygotowujemy jak na kotlety mielone, z cebulka, czosnkiem, majerankiem, przyprawiamy sola i pieprzem, mozna dodac troche zielonej pietruszki, wbijamy jedno surowe jajko i wyrabiamy mase jaka na kotlety.
* Baklazana kroimy wzdluz na cienkie palsterki. Solimy, obtaczamy w mace i smazymy na oliwie az sie zrumienia. Nastepnie ukladamy je na talerzu wylozonym papierem kuchennym.
* Na dnie naczynia zaroodpornego ukladamy warstwe baklazanow, nastepnie warstwe mielonego miesa. Mieso polewamy gestym sosem pomidorowym. Nastepnie ukladamy kolejna warstwe smazonych baklazanow i kolejna miesa. Polewamy calosc sosem pomidorowym i posypujemy utarta mozarella.
* Wkladamy do piekarnika na 20 minut.
SMACZNEGO!!!
sobota, 19 stycznia 2013
Makaron z krewetkami i sosem sojowym
-makaron wstazki
- obrane krewetki
- marchewka
- cebula
- cukinia
- czerwona papryka
- sos sojowy
- szczypta cukru trzcinowego
- sol, pieprz
-oliwa
* Makaron gotujemy al dente dodajac lyzke oliwy do wody.
* Cebule kroimy w piorka, papryke i cukinie w slupki, obrana marchewke w cienkie plasterki.
* Na oliwie podsmazamy warzywa przez chwile, powinny byc chrupiace, dodajemy krewetki i gotujemy razem przez chwile.
* Do sosu sojowego dodajemy szczypte cukru trzcinowego, mieszamy i dodajemy go dosc duzo do warzyw (powinny plywac w sosie).
* Odcedzony makaron ( nie zimna woda !!! nigdy!) dodajemy do warzyw z krewetkami, mieszamy, podgrzewamy przez chwile na patelni i przyprawiamy. Nalezy uwazac z sola, bo sos sojowy jest slony.
Smacznego!!!
niedziela, 25 listopada 2012
Ryba z pomidorami, kaparami i anchois
- dorsz, moze byc inna ryba
- sok z jednej cytryny
- 6 lyzek oliwy z olwek
- 2 zabki czosnku
- 1 lyzeczka kaparow
- 4 filety anchois
- 200 ml bialego wina
- 300 gr pomidorkow koktajlowych
- sol, pieprz
- swieza bazylia
- mozna dodac czarne oliwki
1. Rybe zalewamy sokiem z cytryny i zostawiamy na pol godziny.
2. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
3. Na patelni podgrzewamy oliwe, dodajemy czosnek, kapary i anchois. Dusimy to na malym ogniu przez 5 mniut az filety anchois zupelnie sie rozpuszcza. Dodajemy 100ml wina i czekamy az odparuje. Dodajemy pomidorki koktajowe przekrojone na pol.
4. Rybe umiesczamy w naczyniu zaroodpornym, przyprawiamy sola i pieprzem. Posypujemy bazylia i przyrzadzonym wczesniej sosem. Zalewamy reszta wina i przykrywamy folia alumniniowa.
5. Pieczemy rybe pod folia ok. 20 minut.
Smacznego!
Escudella mallorquina
Zupa o katalonskim rodowodzie, ta wersja pochodzi z Majorki, ktorej kuchnia slynie z warzyw.
Skladniki:
-1/2 kg bialej fasoli ( ja uzylam ugotowana ze sloika)
- 15o gr zielonej fasolki
- pol glowki bialej kapusty
- 2 ziemnaiki
- 3 marchewki
- 1 cukinia
- duza cebula
- lyzka oliwy z oliwek
- lyzeczka ostrej papryki (najlepiej pimentón)
- sol i pieprz
- Kapuste szatkujemy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostke.
- Kroimy w kostke pozostale warzywa: cukinie, marchewke. Drobno kroimy cebule.
- W duzym garnku umieszczamy fasole, fasolke, marchewke, cebule i zalewamy woda, przyprawiamy sola. Gotujemy 15 minut.
- Co 5 minut wrzucamy w nastepujace kolejnosci: kapuste, ziemniaki, cukinie.
- Przyprawiamy ostra papryka i swiezo zmielonym pieprzem, mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut.
- Na koncu dodajemy lyzke oliwy z oliwek.
Smacznego!!!!
Suflet grzybowy
Bardzo prosty i pyszny przepis dla milosnikow grzybow:
- 1/2 kg grzybow (najlepiej lesnych, choc moga byc pieczarki)
- 1 duza cebula
- 250 ml smietany
- 4 jajka
- sol i pieprz
- bulka tarta
1. Na oliwie dusimy pokrojona drobno cebulke.
2. Umyte grzyby kromiy drobno i dusimy z cebulka. Przyprawiamy je sola i pieprzem
3. W duzej misce rozbijamu 4 jajka i roztrzepujemy je dokaldnie, wlewamy smietane i mieszamy z jakami. Dodajemy ostudzone grzyby (powinny byc suche).
4. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
5. Naczynie zaroodporne smarujemy tluszczem i posypujemy bulka tarta. Wylewamy mase jajeczno- grzybowa.
6. Wkladamy do piekarnika na godzine. Podajemy na zimno.
Smacznego!!!
Ciasto czekoladowe na oliwie
Bardzo prosty przepis na ciasto czekoladowe z kawalkiami czekolady na gorze.
- 200 gr maki
- 200 gr kakao
- 150 gr cukru
- 75 gr oliwy
- 2 lyzki proszku do pieczenia (ja uzylam drozdzy w proszku)
- 4 jajka
- 150 gr pokruszonej czekolady
1. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
2. Miksujemy wszystkie skladniki: make, cukier, kakao, oliwe, jajka i suche drozdze lub proszek do pieczenia.
3. Blaszke smarujemy oliwa i posypujemyn maka, wylewamy mase.
4. Kawalki czekolady moczymy we wodzie i obtaczamy w mace ( to powoduje, ze nie opadaja na dno blachy) i posypujemy nimi ciasto.
5. Wkladamy do piekarnika na 35- 40 minut.
Smacznego!!!
Zapiekanka ziemniaczana z salami
- 4 duze ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 30 dkg dobrego miekkiego salami
- kwasna smietana
- utarty zolty ser
- sol i pieprz
- Zimniaki obieramy ze skorki i kroimy w grube plastry.
- Jajka ugotowane na twardo rowniez kroimy na plasterki, salami kroimy w gruba kostke.
- Naczynie zarodporne smarujemy oliwa, ukladamy warstwe ziemniakow, jajek, salami i tak na zmiane.
Pamietajmy aby posypac ziemnaki sola i pieprzem. Zalewamy calosc kwasna smietana i posypujemy zoltym serem.
- Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku.
Proste, ale cieszy.
Smacznego!!!
Sałatka z granatem i langostinos
- duze ugotowane krewetki typu langostinos
- granat
- endywia (moze byc inna sałata, najlepiej jakas gorzkawa)
salsa rosa: majonez, ketchup (pol na pol), lyzka soku pomaranczowego i lyzka brandy
Jesli chodzi o wydobycie ziarenek granatu jest wiele szkol. Moja rada jest prosta: kroimy owoc na pol i uderzamy w niego duza lyzka, ziarenka wyskakuja same. Szybko i skuteczne;)))
Sałatka, ktora widzicie na zdjeciu przygotowalam na impreze, dlatego zaserwowalam ja w malych naczyniach, zeby bylo efektowniej.
Na dnie umiescilam endywie, nastepnie ziarenka granatu, dodalam salse rosa i na koncu umiescilam obrane langostinos.
Teraz jest sezon zarowno na endywie jak i na owoc granatu, wiec do kuchni kochani!!!
Smacznego!
Pulpety rybne w sosie pomidorowo-warzywnym
Pulpety:
- 1kg mrozonych filetow rybnych
- bulka tarta
- 1 surowe jajko
- 2 zabki czosnku
- zielona pietruszka
- sol, pieprz
Sos:
- 250 ml gestego sosu pomidorowego
- 3 zabki czosnku
- 1 mala cebula
- czerwona papryka
- wlosczyzna (marchewka, por, seler)
- sol, pieprz, odrobina cukru
- pol szkalnki bialego wina
- oliwa z oliwek
- lisc laurowy

1.Filety rybne gotujemy z lisciem laurowym.
2. W misce wyrabiamy mase jak na mielone: dodajemy ugotowana rybe (dobrze odsaczona, ja susze ja na papierze kuchennym), rozgnieciony czosnek, surowe jajko, garsc bulki tartej, sol, pieprz i sporo natki pietruszki.
3. Pulpety obtaczamy w bulce tartej i smazymy je na oliwie.
4.Przygotowujemy sos:
- na oliwie dusimy cebule, czerwona paryke i czosnek
- dodajemy wloszczyzne
- zalewamy warzywa sosem pomidorowym, wlewamy pol szklanki bialego wina
- przyprawiamy sola, pieprzem, ja dodaje odrobine cukru
- gotujemy razem ok 10 minut az warzywa zmiekna
5. Umieszczamy pulpety w sosie i gotujemy je przez kilka minut. Posypujemy natka pietruszki i zjadamy!!!
Smacznego!!!
Lentejas, czyli soczewica z chorizo
Do soczewicy przekonalam sie calkiem niedawno. Teraz ja uwielbiam. Danie z serii: hiszpanska klasyka!!!
- 0, 5 kg zielonej soczewicy
- 3 chorizo
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 zabki czosnku
- mala czerwona papryka
- oliwa
- kostka bulionowa
- pol szklanki gestego sosu pomidorowego
- sol, pieprz i ostra paryka
- 1litr wody
- lisc laurowy
Ja uzywam do tego dania szybkowaru i nie mocze soczewicy przez noc.
1. Pluczemy ziarna soczewicy pod bierzaca woda.
2. Gotujemy soczewice w litrze wody, dodajemy marchewke pokrojona w spore kawalki, ziemniaki przekrojone na pol, lisc laurowy, kostke bulionowa. Gotujemy az warzywa beda miekkie, soczewica nie powinna byc rozgotowana.
3. Przegotowujemy sofrito: na oliwie dusimy cebulke, z czerwona parpryka i czosnkiem.
4. Dodajemy sofrito do ugotowanej soczewicy. Dodajemy chorizo pokrojone w grube plastry.
Gotujemy ok 15 minut, dolewajac wode. Przyprawiamy sola, pieprzem i spora iloscia ostrej papryki (najlepiej piementón).
5. Na koncu wlewamy sos pomidorowy i gotujemy jeszcze przez chwile.
Lentejas nie powinny byc suche, jest do danie, ktore je sie lyzka, przypomina raczej zupe.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)