wtorek, 18 marca 2014

Szybki chleb bez zakwasu


Bradzo prosty przepis!!!

Potrzebujemy:

- 150 ml letniej wody
- 10 gr swiezych drozdzy
- 250 gr maki do wypieku chleba
- 5gr soli



 
 
  • Drozdze rozpuszczamy w letniej wodzie.
  • Make wsypujemy do miski i powoli wlewamy rozpuszczone drozdze i dodajemy sol. Mieszamy i ugniatamy.
  • Ugnieciona kule zostawiamy w misce do wyrosniecia na godzine. Miske najlepiej przykryc recznikiem kuchennym. Ja chowam miske do mikrofali, w ten sposob nie ma dostepu powietrza.
  • Po godzine posypujemy mase maka i ugniatamy mase nadajac mu ksztalt bochenka.
  • Ukaldamy na blaszce i zostawiamy przez kolejne pol godziny do wyrosniecia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i umiesczamy w nim miske z woda. I chleb oczyswicie!!!
  • Pieczemy 20- 25 minut.
  • Mozemy dodac slonecznik, orzechy, rodzynki, suszone pomidory...
 
 
Pyszne i bardzo proste!!!! Smacznego!
 
 


4 komentarze:

  1. świetny przepis, wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb nie wyszedl,skora twarda.. Ciasto malo wyroslo.. Szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko świetne,tylko nie mikrofala...a chlebek na pewno zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  4. miska z woda w piekarniku? nie rozumiem? ciasto ma sie piec obok miski z woda?

    OdpowiedzUsuń