czwartek, 27 marca 2014

Golonka w ciemnym piwie


Gotujemy golonke:
  • 3 golonki wieprzowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kostka bulionowa
  • sól
  • wloszczyzna (marchewka, kawałek pora i selera)
  • 2 liście laurowe
Zalewamy ja marynata:
  • butelka ciemnego piwa
  • po pół łyżki majeranku
  • pol lyzeczki slodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka bulionowa
  • lyzka oliwy
Pieczemy golonke:
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
 

 
 

1. Golonki umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zasypać przyprawami, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Następnie dodać pokrojone warzywa i gotować kolejne 30-40 minut. Po tym czasie golonkę ostudzić.

2. Przygotować marynatę z czosnkiem i piwem. Skórę na golonkach ponacinać na kształt kratki, zalać marynatą, natrzeć mięso, aby przeszło smakiem. Odstawić na przynajmniej 1-2 godziny. Obracać co jakiś czas, aby dobrze otoczyła je marynata.


3. Golonki  ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub  obłożyć ziamniakami i merchewka, zalać marynatą i piec 45 minut w temp. 200 st, podlewajac marynata co jakis czas. Piekarnik na opcji przypiekania od gory, aby skorka byla chrupiaca.


Smacznego!!!


1 komentarz: