wtorek, 18 marca 2014

Babka jogurtowa - bardzo prosta



Babka jogurtowa jest bardzo popularna w Hiszpani. Przepis jest dziecinny prosty. Potrzebujemy jeden maly jogurt i jego naczynie bedzie nam sluzylo jako miarka do pozostalych skladnikow.
Jogurt moze byc smakowy, moze byc cytrynowy, choc ja uzywam truskawkowy, brzoskiwniowy i inne..

- 1 jogurt (maly)

Opakowanie po jogurcie myjemy i odmierzamy odpowiednio jego zawartosc
- 1 oleju slonecznikowego
- 3 maki
- 2 cukru

Poza tym dodajemy:

- 3 jajka
- 3 lyzeczki proszku do pieczenia
- utarta skorka cytrynowa lub pomaranczowa

Mozna dodac owoce: truskawki, jablka, gruszki.

 
 
- Mieszamy wszystkie skladniki, bez miksowanie, wystraczy wymiesczac dokladnie.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Pieczemy 35 minut.
 
Bardzo proste i pyszne!!!
 


1 komentarz: