niedziela, 25 listopada 2012

Ryba z pomidorami, kaparami i anchois


- dorsz, moze byc inna ryba
- sok z jednej cytryny
- 6 lyzek oliwy z olwek
- 2 zabki czosnku
- 1 lyzeczka kaparow
- 4 filety anchois
- 200 ml bialego wina
- 300 gr pomidorkow koktajlowych
- sol, pieprz
- swieza bazylia
- mozna dodac czarne oliwki





1. Rybe zalewamy sokiem z cytryny i zostawiamy na pol godziny.

2. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.

3. Na patelni podgrzewamy oliwe, dodajemy czosnek, kapary i anchois. Dusimy to na malym ogniu przez 5 mniut az filety anchois zupelnie sie rozpuszcza. Dodajemy 100ml wina i czekamy az odparuje. Dodajemy pomidorki koktajowe przekrojone na pol.

4. Rybe umiesczamy w naczyniu zaroodpornym, przyprawiamy sola i pieprzem. Posypujemy bazylia i przyrzadzonym wczesniej sosem. Zalewamy reszta wina i przykrywamy folia alumniniowa.

5. Pieczemy rybe pod folia ok. 20 minut.

Smacznego!



 

4 komentarze:

  1. Bardzo dobry przepis, wart wypróbowania !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że ja w sumie to mogłabym jeść rybę codziennie gdyż jest ona tak pyszna. Jakiś czas temu miałam okazję wykonać świetne danie z https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-feta/ i jestem zdania, że wędzony łosoś tam doskonale pasuje.

    OdpowiedzUsuń