sobota, 18 sierpnia 2012

Ryba zapiekana w sosie pomidorowo- warzywnym


- ryba w calosci oczyszczona w srodku ( watlusz)
- 1 duza cebula pokrojona w piorka
- 3 pomidory obrane ze skorki i pokrojone w kostke
- 2 lyzki gestego sosu pomidorowego
- 1 marchewka obrana i pokrojona w plasterki
- 50 gr pieczarek
- kieliszek bialego wina
- oliwa
- maslo
- sol, pieprz, ostra papryka





* Na masle i oliwie (proporcja pol na pol) dusimy cebule i marchewke ok 5 minut.

*  Dodajemy pomidory i sos pomidorowy. Dusimy przez kolejne 5 mint.

* Dodajemy pokrojone pieczarki i gotujemy przez chwile calosc.

* Nastepnie wlewamy wino, mozna dodac troche wody i przyprawiamy, gotujemy.

* Na dno zaroodpornego naczynia wylewamy polowe sosu,  ukladamy na nim rybe i zalwamy reszta sosu.

* Wkladamy do piekarnika na 15 minut.

Pyszne!!!!

2 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze wątłusza. Przyrządzony w ten sposób wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryba i pomidory to pyszne zestawienie :)
    ostatnio robiłam na grillu
    http://www.zgrilla.pl/faszerowany-pstrag-z-grilla/
    polecam :)

    OdpowiedzUsuń