sobota, 2 czerwca 2012

Atún encebollado, czyli tunczyk w cebuli


-800gr swiezego tunczyka pokrojonego w grube kostki
-3 duze cebule
- 3 zabki czosnku
- oliwa z oliwek
- pol szklanki bialego wina
- 1/2 lyzki oregano
- 1/2 lyzki slodkiej papryki
- 1/2 ostrej papryki
- lisc  laurowy
- 1/2 szkalnki wody
- sol, pieprz




* Kawalki tunczyka przyprawiamy sola i pieprzem. Podsmazamy go na oliwie, po 2-3 minuty z kazdej strony, nie dluzej bo bedzie suchy.

* Na tej samej patelni dusimy cebule pokrojona w piorka z lisciem laurowym, gdy bedzie juz  miekka dodajemy drobno  pokrojony czosnek. Dusimy cebule w sumie ok 20 minut, powinna byc brazowa i miekka.

* Dodajemy oregano, slodka i ostra papryke i wino. Gotujemy ok 5 minut i nastepnie dodajemy rybe i wlewamy pol szklanki wody. Gotuejemy razem jescze przez kilka minut. Dodajemy odrobine soli jest to konieczne.

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. mam teraz straszną ochotę na tuńczyka!
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wspaniałe w smaku, zjadłabym chętnie.

    OdpowiedzUsuń