poniedziałek, 16 września 2013

Dżem pomidorowy



Pomidory na slodko? Dlaczego nie? To w koncu owoc!!!
Dzem pomidorowy jest swietnym dodatkiem do serow i pasztetow.


- 2 kg pomidorow
- 600 gr cukru
- laska wanilii
- laska cynamonu



- Pomidory zalewamy wrzatkiem i obieramy ze skorki.

- Pomidory pokrojone w kostke zasypujemy cukrem (w proporcji na  1 kg pomidorow 300 gr cukru) i gotujemy z laska cynamonu oraz ziarenkami z przekrojonej laski wanilii. Mozna uzyc cukier waniliowy lub aromat waniliowy.

- Gotujemy przez kilka godzin az pomidory sie rozpadna, wyparuje sok i calosc zacznie przybierac konsystencje dzemu.

- Wyciagamy laske cynamonu i miksujemy calosc.

- Wlewamy goracy dzem do wyparzonych slokiow. Stawiamy je do gory dnem i zostawiamy na noc az wystygna.


Dzem jest szczegolnie pyszny z serem kozim i z pasztetami.

Smacznego!!

-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz