poniedziałek, 16 września 2013
Dżem pomidorowy
Pomidory na slodko? Dlaczego nie? To w koncu owoc!!!
Dzem pomidorowy jest swietnym dodatkiem do serow i pasztetow.
- 2 kg pomidorow
- 600 gr cukru
- laska wanilii
- laska cynamonu
- Pomidory zalewamy wrzatkiem i obieramy ze skorki.
- Pomidory pokrojone w kostke zasypujemy cukrem (w proporcji na 1 kg pomidorow 300 gr cukru) i gotujemy z laska cynamonu oraz ziarenkami z przekrojonej laski wanilii. Mozna uzyc cukier waniliowy lub aromat waniliowy.
- Gotujemy przez kilka godzin az pomidory sie rozpadna, wyparuje sok i calosc zacznie przybierac konsystencje dzemu.
- Wyciagamy laske cynamonu i miksujemy calosc.
- Wlewamy goracy dzem do wyparzonych slokiow. Stawiamy je do gory dnem i zostawiamy na noc az wystygna.
Dzem jest szczegolnie pyszny z serem kozim i z pasztetami.
Smacznego!!
-
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz