czwartek, 19 września 2013

Ciasto francuskie z bakłażanem i boczkiem


Bardzo prosty przepis.

- gotowe ciasto francuskie
- 2 duze bakłażany
- 150 gr wedzonego boczku
- 1 duza cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 zabki czosnku
- 1/3 szklanki sosu pomidorowego
- 1 jajko (bialko)
- oliwa
- sol, pieprz, cukier


 
 
 
 
 
- Na oliwie dusimy cebule, czosnek i papryke pokrojone w drobna kostke.
 
- Boczek kroimy w paski i podsmazamy z cebula i papryka.
 
- Baklazana kroimy w kostke ze skora i dusimy go z cebula, boczkiem i papryka. Gdy warzywa beda miekkie wlewamy sos pomidorowy (nie za duzo, ok 1/3 szklanki). Przyprawiamy sola, pieprzem i odrobina cukru.
 
- Faszerujemy ciasto francuskie, tworzac rolade, dlatego najlepiej sprawdza sie ciasto francuskie o prostokatnej formie.
 
- Zawiniete ciasto smarujemy roztrzepanym bialkiem i wkladamy do nagrzanego piekarnika (ok 170 st) na 20-25 minut.
 
 
Smacznego!!!
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz