sobota, 19 stycznia 2013

Jajka z pieczona paparyka i tunczykiem zapiekane pod beszamelem


Przepis dla jajkozercow, do ktorych sie zaliczam...

- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 puszki tunczyka
- lyzka gestego sosu pomidorowego
- pieczona papryka ( pieczona w piekarniku w calosci i obrana ze skorki i poszarpana na paski)
- beszamel ( w moim przypadku z kartonika, no coz... taka jest prawda, smakuje mi bardziej niz domowy i mam mniejsze wyrzuty sumienia jedzac go, dlaczego? nie wiem)



* Dla tych , krorzy nie piekli nigdy papryki: czerwona papryke wkladamy  w calosci do mocno nagrzanego piekrnika. Mozna polac ja oliwa. Gdy ostygnie obieramy ja ze skorki, ktora zrobi sie w piekrnku czarna. Szarpiemy ja na paski. Pyszna jest rowniez w postaci salatki z rozgniecionym czosnkiem i lyzka oliwy.

* Jajka kroimy na pol i usuwamy zoltko. Mieszamy zoltko z tunczykiem, pieczona paryka oraz lyzka sosu pomidorowegp. Solimy i pieprzymy. Faszerujemy tym jajka.

* Ukladamy jajka w naczyniu zaroodpornym, polewamy beszamelem i zapiekamy ok 15 minut na opcji au gratin (przypieknie od gory). Beszamel powinien sie przypiec.

Pyszne.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz