czwartek, 16 czerwca 2011

Ryba w sosie pomidorowo-smietankowym z czarnymi oliwkami

- 1kg ryby pokrojonej w male kawalki (najlepiej dorsz ze skora, moze byc inna, np.morsczuk lub halibut)
- 1 cebula
- pol czerwonej papryki
- 5 zabkow czosnku
- 250 ml gestego sosu pomidorowego
- 2 lyzki smietany
- biale wino
- sol, pieprz, cukier
- czarne oliwki



Rybe solimy i wrzucamy na patelnie z goraca oliwa (ok minuty z kazdej strony, nie wiecej).
Na tej samej patelni dusimy drobno pokrojona cebule, paryke i czosnek. Gdy zmiekna dodajemy sos pomidorowy, smietane, biale wino, odrobine pieprzu i cukru. Gotujemy kilka minut.
Umiesczamy rybe w tym sosie i gotujemy razem kilka minut. Dodajemy przekrojone na pol czarne oliwki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz