środa, 8 czerwca 2011

Dorada pieczona w soli (Dorada a la sal)



Dla mnie to najlepszy sposob przygotowania wielu ryb. Proste, zdrowe i ta ryba smakuje jakos inaczej, jest bardziej soczysta. Rewelacja!

- jedna dorada na osobe (oczyszczona w srodku, ale nie przecieta)
- 1kg grubej soli morskiej






     Na dno zarodpornego naczynia wysypujemy sol, kladziemy na to rybe.


Przykrywamy rybe warstwa soli, ma byc zupelnie zakryta, polewamy to woda. Ma sie wytworzyc rodzaj skorupy. Pieczemy w piekarniku ok. 20- 25 minut. Ja nie zkrywam oka, gdy zrobi sie biale to znaczy, ze ryba jest upieczona.

Rozbijamy skorupe, oczyszczamy rybe z soli i gotowe!!! Ja podaje ja zawsze z ziemniakami pieczonymi z cebula i czosnkiem. Oto efekt koncowy:


Proste, zdrowe i zadziwiajaco samczne, polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz