poniedziałek, 8 lipca 2013

Quiche z kaszanką


 
 
- gotowe ciasto francuskie
- 2 kaszanki (ja uzylam hiszpanskie z cebula)
- 250 ml smietany
- 5 jajek
- cebula karamelizowana: cebula, oliwa, cukier trzcinowy, ocet balsamiczny
- sol, pieprz
- majeranek
- troche utartego zoltego sera
 
 
 
 

 
 
 
* Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

* Przygotowujemy cebule karemelizowana: na oliwie podsmazmy cebule pokrojona w piorka. Gdy sie zeszkli dodajemy 3-4 lyzki brazowego cukru, zalewamy octem i dusimy ok 20 minut, mieszajac od czasu do czasu. Mozna cebule podlac woda. Cebulka powinna byc brazowa ale miekka, nie chrupiaca. Przyprawiamy szczypta soli.
 
* Forme do tarty wykladamy ciastem francuskim i zawijamy brzegi.

* W misce rozbijamy 5 jajek, mieszamy je z utartym serem, przyprawiamy sola i swiezo zmielonym czarnym pieprzem i majerankiem.
Mieszamy i wylewamy calosc do formy.

* Kaszanke kroimy w plastry i ukladamy je wciskajac w mase jajeczna na quichu. Na koncu dodajemy cebule karamelizowana i mozemy posypac serem.

* Wkladamy do piekarnika na 25- 30 minut.

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. To wyglada bardzo ineresujaco ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ciekawy pomysł:) nie wpadłabym na takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń