niedziela, 30 października 2011

Salatka z grillowanym kozim serem, jablkiem, pistacjami i szynka serrano

- rozne rodzaje salat


- 2 grube kawalki okraglego koziego sera ze skorka
- 1 jablko
- 2 cebule
- 3 plasterki szynki serrano
- pistacje
-ocet winny
- oliwa
- brazowy cukier





Ser ukladamy na foli aluminowej na blaszce i wkladamy do piekarnika na 5 minut. Szynke serrano kroimy na cienkie paski i wkladamy rowniez do piekarnika, powinna byc chrupiaca.
Jablko obieramy ze skorki i kroimy w osemki. Wkladamy z odrobina wody do mikrofali az zmiekkna, mozna je ugotowac w malej ilosci wody, ostudzic.
Przygotowujemy karamelizowana cebule: dusimy na oliwie cebule pokrojona w krazki, gdy zmieknie zalewamy 4 lyzkami octu i dodajemy 4 lyzki brazowego cukru, gotujemy ok 15 minut mieszajac i podlewajac woda od cazsu do czasu.
Pistacje obieramy i rozgniatamy w mozdzierzu.

Teraz ukladamy wszystko na duzym talerzu: najpierw salaty, nastepnie ser na srodku, na nim karamelizowana cebule, jablka i szynke na okolo. Calosc posypujemy pistacjami. Mozna polac salatke octem balsamicznym, oliwa nie jest konieczna, wystarczy ta z cebuli. Pyszne polaczenie smakow: ostry ser, slona szynka i slodkie jablka i karamelizowana cebula!!!Rewelacja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz