Mam na dzialce urodzaj na cukinie. Jemy cukinie codziennie: cukinie faszerowane, grillowane, panierowane, w leczo, w pisto...
Dzis czas na bigos z cukini!!!
- 1 kg cukini
- 1 duza cebula
- 2 zabki czosnku
- sos pomidorowy
- kielbasa, boczek wedzony
- suszone grzybki (namoczone wczesniej)
- lisc laurowy
- angielskie ziele
- oliwa
- sol, pieprz
* W duzym garnku dusimy na oliwie cebule, czosnek oraz kielbase i boczek.
* Cukinie obieramy ze skory i kroimy w slupki.
* Wrzucamy cukinie do garnka i dusimy z reszta skladnikow.
* Gdy cukinia zmieknie dodajemy reszte skaldnikow: grzybki, sos pomidorowy i przyprawiamy do smaku.
* Gotujemy calosc przez kilka minut, uwazajac aby cukini nie rozgotowac, nie powinnismy tez mieszac zbyt czesto
Pyszne!!!!!
fajny pomysł:) takie połączenie lecza z bigosem wyszło trochę:)
OdpowiedzUsuń