wtorek, 9 lipca 2013
Arroz negro, czyli czarny ryz
Arroz negro to danie z okolic Walencjii i Kataloni. To ryz zabarwiony naturalnym atramentem z kalamarow.
- 2 szklanki ryzu (typu bomba, do paelli)
- 1,5 l bulionu rybnego
- sepia
- atrament z kalamarow
- 1 pomidor
- czerwona papryka
- mala cebula
- 3 zabki czosnku
- pol szklanki bialego wina
- Na duzej patelni podsmazamy cebule, czosnek i papryke. Gdy zmiekna dodajemy pokrojone w kostke pomidory bez skorki. Dusimy razem przez klika minut.
- Sepie obieramy dokladnie i kroimy w kostke. Dusimy razem z warzywami i zalewamy bialym winem. Gotujemy razem przez 10 minut.
- Dodajemy ryz i atrament, ktory zabarwi ryz na czarno (rozpuszczony wczesniej w 1/3 szklanki wody). Zalewamy polowa bulionu i gotujemy na malym ogniu przez 10 minut nie mieszajac.
- Wlewamy reszte bulionu i gotujemy przez kolejne 15 minut.
- Gdy danie jest gotowe mozna je przykryc 5 minut plociennym recznikime kuchennym przed podaniem.
Serwujemy z sosem czosnkowym.
Pyszne!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam to danie!
OdpowiedzUsuńSzanowni Państwo,
OdpowiedzUsuńw imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0
Pozdrawiam