niedziela, 14 kwietnia 2013
Dorsz w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami
- dorsz atlantycki ze skora
- 1 cebula
- 3 zabki czosnku
- 250 ml sosu pomidorowego
- kapary (lyzka)
- zielone oliwki
- oliwa z oliwek
- pol kieliszka bialego wina
- sol, pieprz, cukier
- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
- Na oliwie dusimy cebule z czoskiem, gdy bedzie juz miekka dodajemy sos pomidorowy i pol kieliszka bialego wina i lyzeczke cukru. Przyprawiamy sola i pieprzem ( z sola nalezy uwazac bo dorsz i oliwki sa slone). Gotujemy razem przez kilka minut.
- Dodajemy do sosu kapary i przekrojone na pol oliwki.
- Rybe kroimy na kawalki i gotujemy ja w sosie okolo 10 minut.
- Ziemniaki obieramy ze skorki i kroimy na grube plastry. Ukladamy je na dnie naczynia, w ktorym podamy rybe. Ukladamy na nich kawalki ryby i zalewamy calosc sosem.
Pyszne!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz