niedziela, 14 kwietnia 2013

Dorsz w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami



- dorsz atlantycki ze skora
- 1 cebula
- 3 zabki czosnku
- 250 ml sosu pomidorowego
- kapary (lyzka)
- zielone oliwki
- oliwa z oliwek
- pol kieliszka bialego wina
- sol, pieprz, cukier
- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach




- Ziemniaki gotujemy w mundurkach.

- Na oliwie dusimy cebule z czoskiem, gdy bedzie juz miekka dodajemy sos pomidorowy i pol kieliszka bialego wina i lyzeczke cukru. Przyprawiamy sola i pieprzem ( z sola nalezy uwazac bo dorsz i oliwki sa slone). Gotujemy razem przez kilka minut.

- Dodajemy do sosu kapary i przekrojone na pol oliwki.

- Rybe kroimy na kawalki i gotujemy ja w sosie okolo 10 minut.

- Ziemniaki obieramy ze skorki i kroimy na grube plastry. Ukladamy je na dnie naczynia, w ktorym podamy rybe. Ukladamy na nich kawalki ryby i zalewamy calosc sosem.

Pyszne!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz