niedziela, 25 listopada 2012
Pulpety rybne w sosie pomidorowo-warzywnym
Pulpety:
- 1kg mrozonych filetow rybnych
- bulka tarta
- 1 surowe jajko
- 2 zabki czosnku
- zielona pietruszka
- sol, pieprz
Sos:
- 250 ml gestego sosu pomidorowego
- 3 zabki czosnku
- 1 mala cebula
- czerwona papryka
- wlosczyzna (marchewka, por, seler)
- sol, pieprz, odrobina cukru
- pol szkalnki bialego wina
- oliwa z oliwek
- lisc laurowy
1.Filety rybne gotujemy z lisciem laurowym.
2. W misce wyrabiamy mase jak na mielone: dodajemy ugotowana rybe (dobrze odsaczona, ja susze ja na papierze kuchennym), rozgnieciony czosnek, surowe jajko, garsc bulki tartej, sol, pieprz i sporo natki pietruszki.
3. Pulpety obtaczamy w bulce tartej i smazymy je na oliwie.
4.Przygotowujemy sos:
- na oliwie dusimy cebule, czerwona paryke i czosnek
- dodajemy wloszczyzne
- zalewamy warzywa sosem pomidorowym, wlewamy pol szklanki bialego wina
- przyprawiamy sola, pieprzem, ja dodaje odrobine cukru
- gotujemy razem ok 10 minut az warzywa zmiekna
5. Umieszczamy pulpety w sosie i gotujemy je przez kilka minut. Posypujemy natka pietruszki i zjadamy!!!
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz