niedziela, 25 listopada 2012

Pulpety rybne w sosie pomidorowo-warzywnym


Pulpety:

- 1kg mrozonych filetow rybnych
- bulka tarta
- 1 surowe jajko
- 2 zabki czosnku
- zielona pietruszka
- sol, pieprz


Sos:

- 250 ml gestego sosu pomidorowego
- 3 zabki czosnku
- 1 mala cebula
- czerwona papryka
- wlosczyzna (marchewka, por, seler)
- sol, pieprz, odrobina cukru
- pol szkalnki bialego wina

- oliwa z oliwek
- lisc laurowy        
                              


1.Filety rybne gotujemy z lisciem laurowym.

2. W misce wyrabiamy mase jak na mielone: dodajemy ugotowana rybe (dobrze odsaczona, ja susze ja na papierze kuchennym), rozgnieciony czosnek, surowe jajko, garsc bulki tartej, sol, pieprz i sporo natki pietruszki.

3. Pulpety obtaczamy w bulce tartej i smazymy je na oliwie.

4.Przygotowujemy sos:

- na oliwie dusimy cebule, czerwona paryke i czosnek
- dodajemy wloszczyzne
- zalewamy warzywa sosem pomidorowym, wlewamy pol szklanki bialego wina
- przyprawiamy sola, pieprzem, ja dodaje odrobine cukru
- gotujemy razem ok 10 minut az warzywa zmiekna

5. Umieszczamy pulpety w sosie i gotujemy je przez kilka minut. Posypujemy natka pietruszki i zjadamy!!!

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz