niedziela, 25 listopada 2012
Escudella mallorquina
Zupa o katalonskim rodowodzie, ta wersja pochodzi z Majorki, ktorej kuchnia slynie z warzyw.
Skladniki:
-1/2 kg bialej fasoli ( ja uzylam ugotowana ze sloika)
- 15o gr zielonej fasolki
- pol glowki bialej kapusty
- 2 ziemnaiki
- 3 marchewki
- 1 cukinia
- duza cebula
- lyzka oliwy z oliwek
- lyzeczka ostrej papryki (najlepiej pimentón)
- sol i pieprz
- Kapuste szatkujemy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostke.
- Kroimy w kostke pozostale warzywa: cukinie, marchewke. Drobno kroimy cebule.
- W duzym garnku umieszczamy fasole, fasolke, marchewke, cebule i zalewamy woda, przyprawiamy sola. Gotujemy 15 minut.
- Co 5 minut wrzucamy w nastepujace kolejnosci: kapuste, ziemniaki, cukinie.
- Przyprawiamy ostra papryka i swiezo zmielonym pieprzem, mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut.
- Na koncu dodajemy lyzke oliwy z oliwek.
Smacznego!!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz