wtorek, 31 lipca 2012

Ciasto francuskie z karamelizowana cebula i kozim serem


 Ser kozi i karemlizowna cebula!!! To polaczenie jest boskie!!! Ci, ktorzy sledza moj blog wiedza, ze uwielbiam to polaczenie na kanapkach, w salatkach, quichach, tartach itp itd.

Tym razem proponuje bardzo prosty przepis swietny na imprezy:

- ciasto francuskie
- miekki ser kozi ze skorka
- cebula karamelizowna
- 1 surowe jajko

Skladniki do cebuli karamelizowanej:

- cebula
- oliwa
- brazowy cukier
- ocet winny
- sczypta soli




-Przygotowujemy cebule karemelizowana: Na oliwie podsmazmy cebule pokrojona w piorka. Gdy sie zeszkli dodajemy 3-4 lyzki brazowego cukru, zalewamy octem i dusimy ok 15 minut, mieszajac od czasu do czasu. Mozna cebule podlac woda. Cebulka powinna byc brazowa ale miekka, nie chrupiaca.
Mozna zrobic jej wiecej i zawekowac (mysle ze wlasnie sama tak uczynie, zrobie konfiture z cebuli nastepnym razem!!!)

- Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, umieszczamy na nim cebule karamelizowna i plaster sera koziego. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem i wkladamy do piekarnika na ok 20 minut.

Pyszne!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz