poniedziałek, 30 lipca 2012

Almejas a la marinera


-0, 5 kg mazle sercowki (vongole)
- 4 zabki czosnku
- pol cebuli szalotki
-oliwa z oliwek
- zielona pietruszka
- 1/2 kostki rosolowej
- kieliszek bialego wina
- pol lyzki maki




- Malze zostawic na pol godziny w osolnej wodzie. Umyc je dokladnie pod bierzaca woda.

-Włożyć malze do płaskiego rondla, wlać 200 ml wody, przykryć i gotować na dużym ogniu przez około 3 minuty, potrząsając 2 - 3 razy naczyniem. Gdy wszystkie małże się otworzą, wyjąć je łyżką cedzakową na talerz, wodę zachować.

- Na oliwie zrumienic cebule, dodac drobno pokrojony czosnek.

- Nastepnie dodac do cebuli i czosnku lyzke maki, zalac winem i woda, w ktorej gotowalismy malze, mieszac caly czas drewniana lyzka. Sos nie powinien byc gesty.

- Dodac do sosu pol kostki rosolowej do smaku i duzo zielonej pietruszki.

- Malze wylozyc na polmisku i zalac sosem.

Pyszne!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz