Moje ulubione risotto:
- szklanka ryzu na osobe
- 3 szklanki bulionu na jedna szklanke ryzu
- cebula
- czosnek
- oliwa
- pieczarki
- jedno jajko na osobe
Cebule i czosnek kroimy drobno i dusimy na oliwie na duzej patelni, na ktorej przygotujemy risotto. Pieczarki myjemy doklanie i kroimy na dosc duze kawalki. Podsmazamy razem z cebulka i czosnkiem. Wrzucamy do tego ryz, mieszamy i chwile podsmazamy ryz na oliwie. Wlewamy stopniowo bulion. Mieszamy. Wlewamy ponownie bulion i mieszamy. Risotto nalezy mieszac caly czas dolewajac stopniowo bulion, w innym wypadku nie bedzie kleisty. Mieszamy tak ok 20 mniut na wolnym ogniu, zalezy od ryzu, ja nie lubie gdzy jest za miekki. Risotto jest gotowe.
Przygotowujemy jajko w koszulce. W malym garnku podgrzewamy wode z lyzka octu. Gdy zacznie wrzec wbijamy jajko, czekamy az sie zetnie i gotowe. Jajko w koszulce musi byc plynne w srodku.
Umieszczamy jajko na risotto. Risotto podajemy natychmiast po przygotowaniu. Bardzo prosty przepis, wszystkim bardzo smakuje. Smacznego!!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz