- 250 ml ciecierzycy z puszki lub ostudzonej ugotowanej
- 2 zabki czosnku
- 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
- sok z polowy cytryny
- pasta sezamowa tahini (jesli ja macie, mozna dodac oliwe sezamowa lub po prostu zrumienione ziarna sezamu)
- pol szklanki wody z ciecierzycy( z puszki lub wody, w ktorej gotowalismy ciecierzyce)
- sol
Można użyć odsączonej ciecierzycy z jednej puszki lub ugotować suchą ciecierzycę: należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie, następnie wymienić wodę na świeżą w takiej ilości aby sięgała ponad poziom ciecierzycy i gotować na małym ogniu przez około 2 - 3 godziny do miękkości. Ciecierzycę można gotować z dwoma ząbkami czosnku. W razie potrzeby uzupełniać wodę, nie trzeba dodawać soli.
Przepis na hummus jest bardzo prosty: nalezy zmiksowac wszystkie skaldniki, dolewajac oliwe w trakcie miksowania.
Mozna posypac hummus ostra papryka lub ziarnami sezamu. Pyszne na kanapki, z krakersami oraz sucharkami. Pyszne i zdrowe!!!
Pycha :)
OdpowiedzUsuń