poniedziałek, 14 kwietnia 2014
Suflet szparagowy
Dziecinnie prosty przepis:
- 6 jajek
- 250 ml smietany
- sloik bialych szparagow
- sol, pieprz, galka muszkatolowa
- utarty zolty ser
* Szparagi kroimy w kostke.
* Jajka roztrzepujemy ze smietana, dodajemy szparagi. Przyprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
* Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
* Naczynie zarodporne smarujemy maslem i posypujemy bulka tarta. Wlewamy mase jajeczno-szpargowa. Posypuejmy serem.
* Zapiekamy 30 minut.
* Podajemu na zimo pokrojone w plastry, najlepiej smakuje z majonezem.
Smacznego!!!!
czwartek, 27 marca 2014
Golonka w ciemnym piwie
Gotujemy golonke:
- 3 golonki wieprzowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kostka bulionowa
- sól
- wloszczyzna (marchewka, kawałek pora i selera)
- 2 liście laurowe
Zalewamy ja marynata:
- butelka ciemnego piwa
- po pół łyżki majeranku
- pol lyzeczki slodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- kostka bulionowa
- lyzka oliwy
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
1. Golonki umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zasypać przyprawami, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Następnie dodać pokrojone warzywa i gotować kolejne 30-40 minut. Po tym czasie golonkę ostudzić.
2. Przygotować marynatę z czosnkiem i piwem. Skórę na golonkach ponacinać na kształt kratki, zalać marynatą, natrzeć mięso, aby przeszło smakiem. Odstawić na przynajmniej 1-2 godziny. Obracać co jakiś czas, aby dobrze otoczyła je marynata.
3. Golonki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub obłożyć ziamniakami i merchewka, zalać marynatą i piec 45 minut w temp. 200 st, podlewajac marynata co jakis czas. Piekarnik na opcji przypiekania od gory, aby skorka byla chrupiaca.
Smacznego!!!
poniedziałek, 24 marca 2014
Poledwica z cebula karamelizowana i serem brie
- poledwica wieprzowa
- ser brie
- slodkie wino typu oporto
- oliwa z oliwek
- sol, pieprz
- cebula
- ocet balsamiczny
- cukier trzcinowy
- Przygotowujemy cebule karemelizowana: na oliwie podsmazmy cebule pokrojona w piorka. Gdy sie zeszkli dodajemy 3-4 lyzki brazowego cukru, zalewamy octem balsamicznym (ok 5 lyzek) i dusimy ok 20 minut, mieszajac od czasu do czasu. Mozna cebule podlac woda. Cebulka powinna byc brazowa ale miekka, nie chrupiaca. Przyprawiamy szczypta soli.
- Poledwice kroimy w plastry, solimy i pieprzymy. Smazymy je z kazdej strony na oliwie, na koncu podlewajc slodkim winem.
- Ukladmy poledwice w naczyniu zaroodpornym, na kazdym kawalku polwedwicy umiesczamy lyzke cebuli karamelizowanej i plaster será brie.
- Zapiekamy w piekarniku ok 5- 10 minut az ser sie rozpusci.
Brigadeiros
Prosty, efektowny i smakowity brazylijski przepis. Swietne na impreze. Mozna zrobic biale lub czekoladowe.
Ciagnie sie jak toffee. Pyszne!!!!
- 1 łyżka masła
- 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
- kakao lub pol gorzkiej czekolady
- posypka: wiorki kokosowe, orzechy
- W średnim rondlu, na malym ogniu, rozpuszczamy masło.
- Wlewamy mleko skondensowane. Jesli robimy czekoladowe brigadeiro dodajemy czekolade lub kakao.
- Gotujemy, mieszając aż zgęstnieje, około 10 -15minut.
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy aby masa trochę ostygła.
- Formujemy male kulki ( najlatwiej gdy natluscimy dlon maslem). Dekorujemy orzechami, wiorkami kokosowymi.
- Mozna dodac do smaku rum, skorke pomaranczowa.
- Brigadeiro jemy schlodzone.
Smacznego!!!!
wtorek, 18 marca 2014
Szybki chleb bez zakwasu
Bradzo prosty przepis!!!
Potrzebujemy:
- 150 ml letniej wody
- 10 gr swiezych drozdzy
- 250 gr maki do wypieku chleba
- 5gr soli
- Drozdze rozpuszczamy w letniej wodzie.
- Make wsypujemy do miski i powoli wlewamy rozpuszczone drozdze i dodajemy sol. Mieszamy i ugniatamy.
- Ugnieciona kule zostawiamy w misce do wyrosniecia na godzine. Miske najlepiej przykryc recznikiem kuchennym. Ja chowam miske do mikrofali, w ten sposob nie ma dostepu powietrza.
- Po godzine posypujemy mase maka i ugniatamy mase nadajac mu ksztalt bochenka.
- Ukaldamy na blaszce i zostawiamy przez kolejne pol godziny do wyrosniecia.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i umiesczamy w nim miske z woda. I chleb oczyswicie!!!
- Pieczemy 20- 25 minut.
- Mozemy dodac slonecznik, orzechy, rodzynki, suszone pomidory...
Pyszne i bardzo proste!!!! Smacznego!
Babka jogurtowa - bardzo prosta
Babka jogurtowa jest bardzo popularna w Hiszpani. Przepis jest dziecinny prosty. Potrzebujemy jeden maly jogurt i jego naczynie bedzie nam sluzylo jako miarka do pozostalych skladnikow.
Jogurt moze byc smakowy, moze byc cytrynowy, choc ja uzywam truskawkowy, brzoskiwniowy i inne..
- 1 jogurt (maly)
Opakowanie po jogurcie myjemy i odmierzamy odpowiednio jego zawartosc
- 1 oleju slonecznikowego
- 3 maki
- 2 cukru
Poza tym dodajemy:
- 3 jajka
- 3 lyzeczki proszku do pieczenia
- utarta skorka cytrynowa lub pomaranczowa
Mozna dodac owoce: truskawki, jablka, gruszki.
- Mieszamy wszystkie skladniki, bez miksowanie, wystraczy wymiesczac dokladnie.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Pieczemy 35 minut.
Bardzo proste i pyszne!!!
Ryba zapiekana ze szpinakiem i sosem czosnkowym
- swiezy szpinak
- 2 zabki czosnku
- filety bialej ryby bez skory
- sos czosnkowy (majonez, rozgnieciony czosnek, odrobina cukru i zielona pietruszka)
- maslo
- Liscie szpinaku myjemy i zalewamy wrzatkiem. Odsaczamy na sitku i kroimy.
- Na patelni rozpusczamy maslo i wrzucamy na nie posiekany czosnek, uwazajac aby sie nie spalil.
- Dodajemy dokrojony szpinak i dusimy przez kilka minut (oczywiscie maslo mozna zastapic oliwa a swiezy szpinak mroznym, choc wersja proponowana przeze mnie jest znacznie smaczniejsza).
- Rybe myjemy i suszymy na papierze kuchennym.
- Na dnie naczynia zaroodpornego wykladamy warstwe szpinaku.
- Rybe smarujemy sosem czosnkowym z obydwu stron i ukladamy na szpinaku.
Zapiekamy ok 20 minut 180st (ostanie 5 na opcji przypiekania z gory).
Smacznego!
Sałatka z wedzonym łososiem, surimi i kaparami
Bardzo prosta i pyszna sałatka:
- mieszanka roznych salat
- wedzony łosos
- paluszki krabowe (surimi)
- kapary
sos:
- oliwa z oliwek (4 lyzki)
- miod ( 1 lyzka)
- musztarda (1 lyzka)
- koperek
- krem z balsamico do polania
Subskrybuj:
Posty (Atom)