Bradzo prosty przepis!!!
Potrzebujemy:
- 150 ml letniej wody
- 10 gr swiezych drozdzy
- 250 gr maki do wypieku chleba
- 5gr soli
- Drozdze rozpuszczamy w letniej wodzie.
- Make wsypujemy do miski i powoli wlewamy rozpuszczone drozdze i dodajemy sol. Mieszamy i ugniatamy.
- Ugnieciona kule zostawiamy w misce do wyrosniecia na godzine. Miske najlepiej przykryc recznikiem kuchennym. Ja chowam miske do mikrofali, w ten sposob nie ma dostepu powietrza.
- Po godzine posypujemy mase maka i ugniatamy mase nadajac mu ksztalt bochenka.
- Ukaldamy na blaszce i zostawiamy przez kolejne pol godziny do wyrosniecia.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i umiesczamy w nim miske z woda. I chleb oczyswicie!!!
- Pieczemy 20- 25 minut.
- Mozemy dodac slonecznik, orzechy, rodzynki, suszone pomidory...
Pyszne i bardzo proste!!!! Smacznego!
świetny przepis, wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńChleb nie wyszedl,skora twarda.. Ciasto malo wyroslo.. Szkoda.
OdpowiedzUsuńWszystko świetne,tylko nie mikrofala...a chlebek na pewno zrobię...
OdpowiedzUsuńmiska z woda w piekarniku? nie rozumiem? ciasto ma sie piec obok miski z woda?
OdpowiedzUsuń