Ser kozi i karemlizowna cebula!!! To polaczenie jest boskie!!! Ci, ktorzy sledza moj blog wiedza, ze uwielbiam to polaczenie na kanapkach, w salatkach, quichach, tartach itp itd.
Tym razem proponuje bardzo prosty przepis swietny na imprezy:
- ciasto francuskie
- miekki ser kozi ze skorka
- cebula karamelizowna
- 1 surowe jajko
Skladniki do cebuli karamelizowanej:
- cebula
- oliwa
- brazowy cukier
- ocet winny
- sczypta soli
-Przygotowujemy
cebule karemelizowana: Na oliwie podsmazmy cebule pokrojona w piorka.
Gdy sie zeszkli dodajemy 3-4 lyzki brazowego cukru, zalewamy octem i
dusimy ok 15 minut, mieszajac od czasu do czasu. Mozna cebule podlac
woda. Cebulka powinna byc brazowa ale miekka, nie chrupiaca.
Mozna zrobic jej wiecej i zawekowac (mysle ze wlasnie sama tak uczynie, zrobie konfiture z cebuli nastepnym razem!!!)
- Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, umieszczamy na nim cebule karamelizowna i plaster sera koziego. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem i wkladamy do piekarnika na ok 20 minut.
Pyszne!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz