- 500 gr maki
- 2 jajka
- 250 gr masla
- 250 gr brazowego cukru
- 250 gr bialego cukru
- aromat waniliowy, lub laska wanilii
-500 gr czekolady
-lyzeczka sody oczyszczonej
Bardzo prosty i szybki przepis, z proporcji ktore podalam wychodzi dosc duzo ciastek, wiec mozna zrobic z polowy podanych skladnikow.
W jednej misce mieszamy make z soda. W drugiej misce rozbijamy jajka dodajemy rozpuszczone maslo, a nastepnie cukier oraz wanilie i dokladnie mieszamy calosc. Powoli dodajemy make z soda az powstanie gesta masa. Na koniec dodajemy drobne kawalki czekolady i mieszamy.
Z powsatelgo ciasta tworzymy male kulki i ukladamu je na blaszce zostawiajac spore odstepy miedzy kulkami. Nie ma potrzeby splaszczac cistek, pod wplywem temperatury maslo sie rozpusci i zrobia sie cienkie, dlatego wazne jest aby zachowac spore odstepy.
Wkladamy ciastka do piekarnika na 10 minut. Nalezy poczekac az ostygna i zrobia sie twarde, po wyciagnieciu z piekarnika sa bardzo miekkie. Sa pyszne chrupiace i maslane!!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
można zostać ciasteczkowym potworem przy nich
OdpowiedzUsuń