- poledwica wieprzowa
- ser brie
- slodkie wino typu oporto
- oliwa z oliwek
- sol, pieprz
- cebula
- ocet balsamiczny
- cukier trzcinowy
- Przygotowujemy cebule karemelizowana: na oliwie podsmazmy cebule pokrojona w piorka. Gdy sie zeszkli dodajemy 3-4 lyzki brazowego cukru, zalewamy octem balsamicznym (ok 5 lyzek) i dusimy ok 20 minut, mieszajac od czasu do czasu. Mozna cebule podlac woda. Cebulka powinna byc brazowa ale miekka, nie chrupiaca. Przyprawiamy szczypta soli.
- Poledwice kroimy w plastry, solimy i pieprzymy. Smazymy je z kazdej strony na oliwie, na koncu podlewajc slodkim winem.
- Ukladmy poledwice w naczyniu zaroodpornym, na kazdym kawalku polwedwicy umiesczamy lyzke cebuli karamelizowanej i plaster será brie.
- Zapiekamy w piekarniku ok 5- 10 minut az ser sie rozpusci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz