Gotujemy golonke:
- 3 golonki wieprzowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kostka bulionowa
- sól
- wloszczyzna (marchewka, kawałek pora i selera)
- 2 liście laurowe
Zalewamy ja marynata:
- butelka ciemnego piwa
- po pół łyżki majeranku
- pol lyzeczki slodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- kostka bulionowa
- lyzka oliwy
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
1. Golonki umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zasypać przyprawami, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Następnie dodać pokrojone warzywa i gotować kolejne 30-40 minut. Po tym czasie golonkę ostudzić.
2. Przygotować marynatę z czosnkiem i piwem. Skórę na golonkach ponacinać na kształt kratki, zalać marynatą, natrzeć mięso, aby przeszło smakiem. Odstawić na przynajmniej 1-2 godziny. Obracać co jakiś czas, aby dobrze otoczyła je marynata.
3. Golonki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub obłożyć ziamniakami i merchewka, zalać marynatą i piec 45 minut w temp. 200 st, podlewajac marynata co jakis czas. Piekarnik na opcji przypiekania od gory, aby skorka byla chrupiaca.
Smacznego!!!
musi być pyszna, mojemu mężowi na pewno by smakowała:)
OdpowiedzUsuń