Bardzo prosty przepis. Szczerze mowic nie liczylam na sukces.. A tymczasem efekt byl rewelacyjny. Prawdziwy zolty ser!!!
Nastepnym razem dodam przeprawy typu oregano, bazylia, moze suszone pomidory...
- 1 kg twarogu
- litr mleka
- 1 jajko
- 100 gr masla
- lyzka sody oczysczonej
- sol
* Mleko zagotowac, dodac twarog, gotowac ok 20 minut mieszajac (powstana grudki).
* Odcedzic twarog, najlepiej przy uzyciu szmatki.
* Wymieszac twarog i jajkiem, maslem i lyzka sody. Dokladnie wymieszac. Po dodaniu sody ser stanie sie ciagnacy i zacznie przypominac zolty ser.
* Wlozyc ser do plastikowego nacznia, nie przykrywac i zostawic na noc.
Od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia sera. Muszę w końcu spróbować.
OdpowiedzUsuńWow, wow, wow! To brzmi tak prosto ! Można dodać jakiś przypraw? Albo suszonych pomidorów?
OdpowiedzUsuńOregano, suszone pomidory jak najbardziej!!
OdpowiedzUsuńA czy jest jeszcze szansa, że coś zostało, abyś mogła zrobić zdjęcie po przekrojeniu?
OdpowiedzUsuńOja ale super pomysł!!!!
OdpowiedzUsuńsuper! wygląda świetnie, ale czy to naprawdę smakuje jak żółty ser? jak zrobię i mi zasmakuje to wstawię na swojego bloga: www.mlodziezowebabeczki.blox.pl
OdpowiedzUsuńWitam,opis niekompletny, brak ilości. Zrobiłem ser z wymienionych składników i sody jest za dużo trzeba dać 3/4 z opisu, soli tak samo ale 1/4 bo za słone. Dałem sól a później sodę i wyszły gródki sody w serze. Brak informacji co ile i gdzie.
OdpowiedzUsuńSuper! Na pewno wypróbuję, tylko poszukam, czym zastąpić sodę, żeby było bardziej historycznie.
OdpowiedzUsuń