W niektorych
czesciach Andaluzji jak i w Ekstremadurze jada sie gazpacho bez warzyw tzw.
ajoblanco. Jego skaldniki to chleb, migdaly, woda, czosnek, oliwa i ocet.
Podaje sie go z kawalkami melona lub z winogronami.
250 gr bialego pieczywa
150 gr obranych migdalow
2 zabki czosnku
5 lyzek oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia
2 lyzki octu z wina Jerez
0, 5 l wody
* Chleb
moczymy we wodzie. Mikujemy go z migdalami, czosnkiem i szczypta soli, az powstanie
jednolita biala masa.
* Stopniowo i powoli dolewamy oliwe tak jakbysmy robili majonez.
* Na koncu dolewamy wode i ocet Jerez. Przecedzamy.
W ajoblanco powinien dominowac smak migdalow, nigdy czosnku. Podaje sie je zawyczaj z kawalkami melona lub ze slodkimi winogronami typu moscatel. Ja lubie ajoblanco z szynka serrano i winogronami. Podaje je zazwyczaj w kieliszkach do martini, czasem nabijam winogrona na patyczek do szaszlykow, wyglada to efektownie.
Smacznego!!!
* Stopniowo i powoli dolewamy oliwe tak jakbysmy robili majonez.
* Na koncu dolewamy wode i ocet Jerez. Przecedzamy.
W ajoblanco powinien dominowac smak migdalow, nigdy czosnku. Podaje sie je zawyczaj z kawalkami melona lub ze slodkimi winogronami typu moscatel. Ja lubie ajoblanco z szynka serrano i winogronami. Podaje je zazwyczaj w kieliszkach do martini, czasem nabijam winogrona na patyczek do szaszlykow, wyglada to efektownie.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz