- ciasto francuskie
- mrozony szpinak
- cebula
- 3 zabki czosnku
- boczek wedzony
- ser gorgonzla (moze byc roquefort albo inny ser plesniowy)
- gesty sos pomidorowy
- oliwa
- sol, pieprz
- 1 surowe jajko (a konkretnie bialko do posmarowania ciasta)
Cebulke kroimy drobno i podsmazamy ja z czoskniem na oliwie. Nastepnie dodajemy pokrojone drobno paski wedzonego boczku. Gdy cebula zmieknie dodajemy szpinak i suszone pomidory. Przyprawiamy sola i pieprzem i gotujemy ok 10 minut. W tym czasie powinna wyparowac woda ze szpinaku.
Ciasto francuskie rozkladamy na blaszce i rozprowadzamy na nim najpierw koncentrat pomidorowy a nastepnie szpiank. Zostawiajamy pewien odstep po bokach. Zawijamy boki i smarujemy je roztrzepanym bialkiem. Calosc posypeujemy pokruszonym serem gorgonzola lub podobnym i wkladamy do piekarnkia na 25 minut. Pyszne!!!
Świetna tarta! Tylko tego pleśniaka musiałabym zastąpić jakąś fetą, bo u mnie niepleśniożerna familia..
OdpowiedzUsuńFeta lub ser kozi jak najbardziej wchodza w gre.
OdpowiedzUsuń