wtorek, 18 marca 2014

Ryba zapiekana ze szpinakiem i sosem czosnkowym


- swiezy szpinak
- 2 zabki czosnku
- filety bialej ryby bez skory
- sos czosnkowy (majonez, rozgnieciony czosnek, odrobina cukru i zielona pietruszka)
- maslo


 
  • Liscie szpinaku myjemy i zalewamy wrzatkiem. Odsaczamy na sitku i kroimy.
  • Na patelni rozpusczamy maslo i wrzucamy na nie posiekany czosnek, uwazajac aby sie nie spalil.
  • Dodajemy dokrojony szpinak i dusimy przez kilka minut (oczywiscie maslo mozna zastapic oliwa a swiezy szpinak mroznym, choc wersja proponowana przeze mnie jest znacznie smaczniejsza).
  • Rybe myjemy i suszymy na papierze kuchennym.
  • Na dnie naczynia zaroodpornego wykladamy warstwe szpinaku.
  • Rybe smarujemy sosem czosnkowym z obydwu stron i ukladamy na szpinaku.
Zapiekamy ok 20 minut 180st (ostanie 5 na opcji przypiekania z gory).
 
Smacznego!

 

1 komentarz: