poniedziałek, 24 marca 2014

Poledwica z cebula karamelizowana i serem brie



- poledwica wieprzowa
- ser brie
- slodkie wino typu oporto
- oliwa z oliwek
- sol, pieprz
- cebula
- ocet balsamiczny
- cukier trzcinowy


 
  • Przygotowujemy cebule karemelizowana: na oliwie podsmazmy cebule pokrojona w piorka. Gdy sie zeszkli dodajemy 3-4 lyzki brazowego cukru, zalewamy octem balsamicznym (ok 5 lyzek) i dusimy ok 20 minut, mieszajac od czasu do czasu. Mozna cebule podlac woda. Cebulka powinna byc brazowa ale miekka, nie chrupiaca. Przyprawiamy szczypta soli.
  • Poledwice kroimy w plastry, solimy i pieprzymy. Smazymy je z kazdej strony na oliwie, na koncu podlewajc slodkim winem.
  • Ukladmy poledwice w naczyniu zaroodpornym, na kazdym kawalku polwedwicy umiesczamy lyzke cebuli karamelizowanej i plaster será brie.
  • Zapiekamy w piekarniku ok 5- 10 minut az ser sie rozpusci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz