- dorsz, moze byc inna ryba
- sok z jednej cytryny
- 6 lyzek oliwy z olwek
- 2 zabki czosnku
- 1 lyzeczka kaparow
- 4 filety anchois
- 200 ml bialego wina
- 300 gr pomidorkow koktajlowych
- sol, pieprz
- swieza bazylia
- mozna dodac czarne oliwki
1. Rybe zalewamy sokiem z cytryny i zostawiamy na pol godziny.
2. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
3. Na patelni podgrzewamy oliwe, dodajemy czosnek, kapary i anchois. Dusimy to na malym ogniu przez 5 mniut az filety anchois zupelnie sie rozpuszcza. Dodajemy 100ml wina i czekamy az odparuje. Dodajemy pomidorki koktajowe przekrojone na pol.
4. Rybe umiesczamy w naczyniu zaroodpornym, przyprawiamy sola i pieprzem. Posypujemy bazylia i przyrzadzonym wczesniej sosem. Zalewamy reszta wina i przykrywamy folia alumniniowa.
5. Pieczemy rybe pod folia ok. 20 minut.
Smacznego!