- truskawki
- rum
- cukier
- sok z cytryny
- pokruszony lod
Nie podaje proporcji, nalezy samemu odkryc te wlasciwa.. Truskawki myjemy i obieramy, dodajemy cukier, sok z cytryny i zalwamy to rumem. Calosc miksujemy. Podajemy z pokruszonym lodem.
Delektujemy sie drinkiem w dlugi weekend majowy w milym towarzystwie... Pozdrawiam!!!
poniedziałek, 30 kwietnia 2012
niedziela, 22 kwietnia 2012
Szybkie ciasto z truskawkami na oliwie
- 1 szklanka cukru
- 1 3/4 szklanki maki
- 4 jajka
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju slonecznikowego
- 1 kg truskawek
- cukier puder do posypania
* Jajka ucieramy z cukrem i powoli dodajemy oliwe oraz make wymieszna z proszkiem do pieczenia.
* Wylewamy ciasto na blache wylozona natluszczonym pergaminem.
* Truskawki przekrojone na pol ukladamy na ciescie lekko je wciskajac.
* Wkladamy blache do rozgrzanego piekarnika na 45 minut (200 st)
* Po upieczniu posypujemy cukrem pudrem.
Pyszne!!!!
- 1 3/4 szklanki maki
- 4 jajka
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju slonecznikowego
- 1 kg truskawek
- cukier puder do posypania
* Jajka ucieramy z cukrem i powoli dodajemy oliwe oraz make wymieszna z proszkiem do pieczenia.
* Wylewamy ciasto na blache wylozona natluszczonym pergaminem.
* Truskawki przekrojone na pol ukladamy na ciescie lekko je wciskajac.
* Wkladamy blache do rozgrzanego piekarnika na 45 minut (200 st)
* Po upieczniu posypujemy cukrem pudrem.
Pyszne!!!!
Kolorowy makaron z boczkiem, bazylia i pomidorkami koktajlowymi
Bardzo proste i smaczne danie:
- trzykolorowy makaron, typu muszelki
- 1 cebula
- 3 zabki czosnku
- boczek pokrojony w paski
- pomidorki koktajlowe
- oliwa
- swieza bazylia
- sol, swiezo zmielony pieprz
* Drobno kroimy cebule i posmazamy ja na oliwie na duzej patelni, dodajemy boczek i czosnek.
* Gdy cebula bedzie miekka a boczek chrupiacy dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pol i podsmazamy je przez 2 minuty (nie powinny byc zupelnie miekkie), ja dodaje odrobine cukru aby pomidorki nie byly za kwasne.
* Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Wrzucamy go na patelnie z cebula, boczkiem i pomidorkami i mieszamy wszystko dokladnie. Dodajemy sporo swiezej bazylii.
Pyszne, smacznego!!!!
- trzykolorowy makaron, typu muszelki
- 1 cebula
- 3 zabki czosnku
- boczek pokrojony w paski
- pomidorki koktajlowe
- oliwa
- swieza bazylia
- sol, swiezo zmielony pieprz
* Drobno kroimy cebule i posmazamy ja na oliwie na duzej patelni, dodajemy boczek i czosnek.
* Gdy cebula bedzie miekka a boczek chrupiacy dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pol i podsmazamy je przez 2 minuty (nie powinny byc zupelnie miekkie), ja dodaje odrobine cukru aby pomidorki nie byly za kwasne.
* Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Wrzucamy go na patelnie z cebula, boczkiem i pomidorkami i mieszamy wszystko dokladnie. Dodajemy sporo swiezej bazylii.
Pyszne, smacznego!!!!
Sałatka z gruszką, orzechami i gorgonzolą
Pyszna sałatka:
- roszponka, moze byc rukola
- dojrzala gruszka
- orzechy wloskie
- gorgonzola
- oliwa
- ocet balsamiczny
- roszponka, moze byc rukola
- dojrzala gruszka
- orzechy wloskie
- gorgonzola
- oliwa
- ocet balsamiczny
Uwielbiam polaczenie gorgonozli z gruszka. Sałatka jest naprawde wysmienita, roszponke mozna zastapic rukola.
Ukladamy warstwe salaty na dnie naczynia, dodajemy pokrojona gruszke, pokruszone gorgonzole i obrane orzechy.
Polewamy oliwa z oliwek extra virgin i dobrej jakosci aceto octem balsamicznym. Pyszne!!!
piątek, 13 kwietnia 2012
Parowki w ciescie francuskim
Przegladajac ostatnio jedna z moich ulubionych ksiazek kucharskich Nigellli Kuchnia, przepisy z serca domu wpadlam na przepis na kielbaski w szlafrokach. Troche go zmienilam, oto moja wersja:
- opakowanie cienkich parowek
- gotowe ciasto francuskie
- jajko
sos:
- ostra musztarda
- gesta smietana
- ketchup lub sos barbecue
- opakowanie cienkich parowek
- gotowe ciasto francuskie
- jajko
sos:
- ostra musztarda
- gesta smietana
- ketchup lub sos barbecue
* Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
*Przyrzadzamy sos: mieszamy lyzke smietany, lyzke musztardy i lyzke ketchupu lub sosu BBQ.
* Rozwalkowujemy ciasto, kroimy je na cztery czesci i smarujemy je sosem.
* Na kazdym kawalku ciasta ukladamy na srodku kielbaske i owijamy ja ciastem, dociskajac ciasto wokol parowki.
*Kazda owinieta kielbaske kroimy na cztery kawalki.
*Rozbijamy jajko w misce i smarujemy kazdy kawalek rozmieszanym jajkiem .
* Ukladamy kielbaski na blasze na pergaminie i wkladamy do piekarnika na ok 20 minut.
Pyszne na zimno i na cieplo, idealne na impreze, smacznego!!!!
środa, 4 kwietnia 2012
Torrijas, czyli Wielkanoc tuz tuz...
Za pol godziny oficjalnie rozpoczynam wakacje wielkanocne. W Hiszpanii mamy wolne juz od Wielkiego Czwartku!!!
Wielki Tydzien to magiczny okres w tym kraju, przepiekne proceseje robiace wrazenie nawet na najwiekszych agnostykach no i ... torrijas. Torrijas jada sie wylacznie w okresie Wielkanocy, to taki odpowiednik naszych mazurkow. Pojawily sie w cukierniach juz od kilku tygodni, ale ja udwalam ze ich nie zauwazam, bo to prawdziwa bomba kaloryczna.
Uwielbiam torrijas!!!!Dzis uroczyscie spozyje pierwsze i nie oszukujmy sie do niedzieli polkne ich sporo. W mojej hiszpanskiej rodzinie najlepsze torrijas przyrzadza moj tesc, nie bede z nim konkurowac, nie mam szans.
Torrijas to nic innego jak kromki pszennego chlebka namoczonego w mleku z dodatkiem cynamonu i skorki cytrynowej, smazone na oleju i posypane cukrem i cynamonem. Wiem, ze nie brzmi zbyt obiecujace ale wierzcie mi ze smakuje bosko!!!
Ciekawe jest to ze w Hiszpanii nie ma tradycji spotakan rodzinnych tak jak w Polsce. Coz szkoda, zostaja nam procesje i... torrijas!!!
Potrzebne skaldniki:
- chleb pszenny lub dluga bulka pszenna
- litr mleka
- 4 jajka
- cynamon
- skorka cytrynowa
- cukier
- olej do smazenia
Wielki Tydzien to magiczny okres w tym kraju, przepiekne proceseje robiace wrazenie nawet na najwiekszych agnostykach no i ... torrijas. Torrijas jada sie wylacznie w okresie Wielkanocy, to taki odpowiednik naszych mazurkow. Pojawily sie w cukierniach juz od kilku tygodni, ale ja udwalam ze ich nie zauwazam, bo to prawdziwa bomba kaloryczna.
Uwielbiam torrijas!!!!Dzis uroczyscie spozyje pierwsze i nie oszukujmy sie do niedzieli polkne ich sporo. W mojej hiszpanskiej rodzinie najlepsze torrijas przyrzadza moj tesc, nie bede z nim konkurowac, nie mam szans.
Torrijas to nic innego jak kromki pszennego chlebka namoczonego w mleku z dodatkiem cynamonu i skorki cytrynowej, smazone na oleju i posypane cukrem i cynamonem. Wiem, ze nie brzmi zbyt obiecujace ale wierzcie mi ze smakuje bosko!!!
Ciekawe jest to ze w Hiszpanii nie ma tradycji spotakan rodzinnych tak jak w Polsce. Coz szkoda, zostaja nam procesje i... torrijas!!!
Potrzebne skaldniki:
- chleb pszenny lub dluga bulka pszenna
- litr mleka
- 4 jajka
- cynamon
- skorka cytrynowa
- cukier
- olej do smazenia
* Bulke pokroic w kromki grubosci 2 cm i ulozyc na glebokim polmisku.
* Do mleka wsypac 4 lyzki cukru, cynamon, skorke cytrynowa zagotowac i lekko ostudzic.
* Zalac bulke cieplym mlekiem i odstawic na kilka minut, by kromki dobrze nasiakly mlekiem (ale zachowaly ksztalt ).
* Jaja wbic do glebokiej miski i trzepaczka ubic na jednolita mase.
* Do mleka wsypac 4 lyzki cukru, cynamon, skorke cytrynowa zagotowac i lekko ostudzic.
* Zalac bulke cieplym mlekiem i odstawic na kilka minut, by kromki dobrze nasiakly mlekiem (ale zachowaly ksztalt ).
* Jaja wbic do glebokiej miski i trzepaczka ubic na jednolita mase.
* Na patelni rozgrzac olej. Kazda kromke zanurzyc w masie jajecznej i klasc na goracy
olej. Smazyc z obydwu stron na zloty kolor.
olej. Smazyc z obydwu stron na zloty kolor.
*Usmazone grzanki ukladac na papierowych serwetkach i osaczyc z nadmiaru
tluszczu.
*Przed podaniem ulozyc grzanki na polmisku. Posypac cukrem i cynamonem lub polac miodem.
tluszczu.
*Przed podaniem ulozyc grzanki na polmisku. Posypac cukrem i cynamonem lub polac miodem.
Pyszne!!!
Czarny nalesnik z gulas, czyli moja domowa edycja Ugotownych
Od kilku tygodni uczestnicze w domowej edycji Ugotowanych. Nalezy przygotowac trzydaniowa kolacje i liczy sie przed wszystkim pomyslowosc i element zaskoczenia...Moja ostatnia propozycja na pierwsze danie byly czarne nalesniki z malymi wegorzykami gulas del norte, ktore to wegorzykami naprawde nie sa, bo te kosztuja fortune oraz z sosem alioli. Byly wysmienite i... zaskakujace!
Gulas przygotowalam na oliwie z czosnkiem i ostra papryczka, a do ciasta nalesnikowego dodalam barwnik z kalamarow. Rewelacja!!! Barwnik ma lekko rybny morski smak, wiec polaczenie bylo ciekawe. No i wizualnie...inne. Zdobylam sporo punktow;)))
Oto efekt!!!
niedziela, 1 kwietnia 2012
Quiche cebulowy
- 3 cebule
- maslo
- 3 jajka
- 100 ml smietany
- 200 gr utartego sera gruyere lub emmentaler
- gotowe ciasto francuskie
Bardzo prosty przepis. Swietne na impreze, dobre do piwa.
* Cebule obieramy i kroimy w piorka. Podsmazamy ja na malym ogniu na masle. Dusimy ja az bedzie miekka ale nie zrumieniona.
* Naczynie do tarty wykladamy ciastem francuskim, zawijamy brzegi, ucinamy resztki papieru.
* W misce rozbijamy jajka, mieszamy je ze smietana, dodajemy cebule,utarty ser, przyprawiamy sola
i pieprzem.
* Wylewamy mase jajeczno- cebulowa na cisto francuskie i wkladamy do piekarnika na 25 mi
Smacznego!!!
- maslo
- 3 jajka
- 100 ml smietany
- 200 gr utartego sera gruyere lub emmentaler
- gotowe ciasto francuskie
Bardzo prosty przepis. Swietne na impreze, dobre do piwa.
* Cebule obieramy i kroimy w piorka. Podsmazamy ja na malym ogniu na masle. Dusimy ja az bedzie miekka ale nie zrumieniona.
* Naczynie do tarty wykladamy ciastem francuskim, zawijamy brzegi, ucinamy resztki papieru.
* W misce rozbijamy jajka, mieszamy je ze smietana, dodajemy cebule,utarty ser, przyprawiamy sola
i pieprzem.
* Wylewamy mase jajeczno- cebulowa na cisto francuskie i wkladamy do piekarnika na 25 mi
Smacznego!!!
Dorsz w sosie z mango
- dorsz atlantycki ze skora
- oliwa z oliwek
- 1 dojrzale mango
- pol kostki rosolowej
- kolorowy pieprz swiezo zmielony, dla zwolennikow ostrych smakow pepperoncino
- zielona pietruszka do posypania
- oliwa z oliwek
- 1 dojrzale mango
- pol kostki rosolowej
- kolorowy pieprz swiezo zmielony, dla zwolennikow ostrych smakow pepperoncino
- zielona pietruszka do posypania
Bardzo proste, ciekawe, zdrowe i pyszne danie. Przyrzadza sie je doslownie w kilka minut, jednak podstawa jest tu dobrej jakosci dorsz ze skora, moze byc inna ryba wyfiletowana w kawalkach.
* Mango obieramy ze skorki i kroimy w kostke.
* Do malego garnka wlewamy 2-3 lyzki oliwy z oliwek i podsmazamy na nim mango az zmieknie. Zalewamy szklanka wody, dodajemy pol kostki Knorra i gotujemy przez kilka mniut.
* Miksujemy sos, mozna go doprawic jeszcze sola i pieprzem.
* Rybe posmazamy na patelni grillowej na malej ilosci oliwy, uwazajac aby jej nie wysuszyc.
* Podajemy w talerzu do zupy: na dnie sos z mango, na nim ukladamy kawalki ryby. Posypujemy kolorowym pieprzem, ja uzylam ostre peperonicino (troche przesadzilam) oraz zielona pietruszke.
Pyszne!!!!