czwartek, 19 września 2013

Ciasto francuskie z bakłażanem i boczkiem


Bardzo prosty przepis.

- gotowe ciasto francuskie
- 2 duze bakłażany
- 150 gr wedzonego boczku
- 1 duza cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 zabki czosnku
- 1/3 szklanki sosu pomidorowego
- 1 jajko (bialko)
- oliwa
- sol, pieprz, cukier


 
 
 
 
 
- Na oliwie dusimy cebule, czosnek i papryke pokrojone w drobna kostke.
 
- Boczek kroimy w paski i podsmazamy z cebula i papryka.
 
- Baklazana kroimy w kostke ze skora i dusimy go z cebula, boczkiem i papryka. Gdy warzywa beda miekkie wlewamy sos pomidorowy (nie za duzo, ok 1/3 szklanki). Przyprawiamy sola, pieprzem i odrobina cukru.
 
- Faszerujemy ciasto francuskie, tworzac rolade, dlatego najlepiej sprawdza sie ciasto francuskie o prostokatnej formie.
 
- Zawiniete ciasto smarujemy roztrzepanym bialkiem i wkladamy do nagrzanego piekarnika (ok 170 st) na 20-25 minut.
 
 
Smacznego!!!
 
 


Rybne burgery w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami

 
- 600 gr mrozonej bialej ryby
- bulka tarta
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 zabek czosnku
- zielona pietruszka
- sos pomidorowy
- pol cukini
- 1 papryka
- czarne oliwki
- oliwa
- sol, pieprz, cukier
 
 
 

 
 
 
- Rybe gotujemy z lisciem laurowym. Po ugotowaniu rozdrabniamy ja widelcem i czekamy az ostygnie.
 
- Przygotowujemy sos: dusimy na oliwie cebule, papryke i cukinie pokrojona w kostke. Gdy warzywa beda miekkie zalewamy calosc sosem pomidorowym i przyprawiamy sola, pieprzem i odrobina cukru.  Gotujemy przez kilka minut.
 
 
- Przygotowujemy kotleciki rybna jak mielone: dodajemy surowe jajko, bulke tarta, rozgnieciony czosnek, duzo zieloneje pieruszki i przyprawy. Wyrabiamy kotlety i smazymy je na oliwie, panierujeca je w bulce i jajku.
 
- Gotujemy kotlety przez kilka minut we wczesniej przygotownym sosie.
 
 
Pyszne!!!
 
 
 


poniedziałek, 16 września 2013

Papryka marynowana


- kolorowa papryka
- czosnek
- ziele angielskie
- lisc laurowy
- oliwa

proporcje na zalewe:
- 5 szklanek wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu
- lyzeczka soli



 
 
- Papryke myjemy, kroimy w paski i upychamy do sloikow.
 
- Gotujemy zalewe: mieszamy wode, ocet, cukier i sol.
 
- Do kazdego sloika dodajemy po  dwa zabki czosnku (przekrojone na pol), lisc laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego.
 
- Wlewamy  goraca zalewa do sloikow i do kazdego wlewamy kilka kropel oliwy.
 
-Pastreyzujemy, gotujemy ok 15 minut.
 
 


Schab po cygańsku


Bardzo bardzo prosty i szybki przepis na schab.
 

6 kotletów ze schabu
4 duze marchewki
2 średnie cebule
20 dag żółtego sera
5 łyżek majonezu
2 zabki czosnku
sól, pieprz


   
-
-Schab delikatnie rozbijamy (mniej niż na kotlety schabowe), przyprawiamy solą i pieprzem.
 
-Marchewki kroimy w plasterki, cebulę na półplasterki.
 
-W naczyniu zaroodpornym bez tłuszczu, układamy większą czesc marchwi, na nią kładziemy połowę cebuli a na nią schab.
 
-Schab przykrywamy kolejna warstwa marchewki  i cebuli, posypujemy startym serem, wierzch smarujemy majonezem wymiesznym z rozgniecionym czosnkiem.
 
-Pieczemy przykryte folią aluminiową przez 1,5 godz. a potem jeszcze 1/2 godz bez folii w temp. 180 stopni
 
Smacznego!!!

Smarowidło z czarnych oliwek

 
Przepis dziecinnie prosty, swietny na imprezy jako smarowidlo do grzanek lub krakersow.
Mala rzecz a cieszy...  wielbicielie czarnych oliwek koniecznie musza go wyprobowac.
Tym bardziej, ze przygotowanie zajmie tylko 3 minuty!!!
 
 
- czarne oliwki
 
- serek smietankowy typu philadelphia
 
- kilka kropel oliwy z oliwek

 
 
 
 
 
 
 
- Oliwki kroimy bardzo drobno, mozna je rozgniesc widelcem lub zmiksowac.
 
- Mieszamy z serkiem philadelphia (proporcja 1/4 oliwek do 3/4 serka, choc zalezy od upodobania)
 
Dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek i to wszystko!!!
 
Smacznego!


Dżem pomidorowy



Pomidory na slodko? Dlaczego nie? To w koncu owoc!!!
Dzem pomidorowy jest swietnym dodatkiem do serow i pasztetow.


- 2 kg pomidorow
- 600 gr cukru
- laska wanilii
- laska cynamonu



- Pomidory zalewamy wrzatkiem i obieramy ze skorki.

- Pomidory pokrojone w kostke zasypujemy cukrem (w proporcji na  1 kg pomidorow 300 gr cukru) i gotujemy z laska cynamonu oraz ziarenkami z przekrojonej laski wanilii. Mozna uzyc cukier waniliowy lub aromat waniliowy.

- Gotujemy przez kilka godzin az pomidory sie rozpadna, wyparuje sok i calosc zacznie przybierac konsystencje dzemu.

- Wyciagamy laske cynamonu i miksujemy calosc.

- Wlewamy goracy dzem do wyparzonych slokiow. Stawiamy je do gory dnem i zostawiamy na noc az wystygna.


Dzem jest szczegolnie pyszny z serem kozim i z pasztetami.

Smacznego!!

-