poniedziałek, 25 czerwca 2012

Lasagna meksykanska


- mieso mielone (wolowina ok 0, 5 kg)
- makaron lasagna
- gesty sos pomidorowy
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasolki
- czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 zabki czosnku
- dodalam rowniez odrobine mieszanki warzywnej (groszek, zielona fasolka i marchewka)
- sol, pieprz
- utarty zolty ser



* Zeszkilc cebule na oliwie, dodac czosnek, czerwona papryke i na koncu gdy cebula i papryka beda miekkie dodac mieso mielone. Przyprawic sola i pieprzem, gotowac na malym ogniu ciagle mieszajac.

* Wlac  sos pomidorowy oraz dodac warzywa: czerwona fasollke, kukurydze, mozna dodac rowniez marchewke, groszek. Gotowac przez chwile razem. Mozna dodac troche ostrej papryki lub kilka kropelek tabasco.

 * Przekladac plasty lasagni farszem warzywno- miesnym. Na koncu posypac utartym zoltym serem. 

* Piec w piekarniku ok 25 minut.

Smacznego!!!


czwartek, 21 czerwca 2012

Tarta z pieczarkami, szparagami i pomidorkami


- ciasto francuskie
- zielone szparagi
- cebula
- pieczarki
- pomidorki koktajlowe
- ser gorgonzola
-oliwa
- sol, pieprz




* Cebulke podsmazamy na oliwie. Dodajemy pieczarki i podsmazamy przez chwile. Nie powinny byc miekkie. Przyprawiamy je sola i pieprzem.

* Zielone szparagi gotujemy prze kilka minut.

* Ciasto francuskie rozkladamy na blaszce i zawijamy brzegi. Ukladamy na ciescie pieczarki, nastepnie szparagi oraz  pomidorki kotajlowe przekrojone na pol. Posypujemy calosc pokruszonym serem gorgonzola lub innym serm plesniowym.

* Wkladamy do piekarnika na ok 25 minut.

Smacznego!!!



środa, 6 czerwca 2012

Dorsz zapiekany z ziemniakami, cebula i suszonymi pomidorami



- fielt z dorsza
- 3-4 ziemniaki
- 2 cebule
- 3 zabki czosnku
- suszone poimdory
-oliwa z oliwek
- sol, pieprz




* Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Smazymy je na oliwie na malym ogniu.

* Cebule kroimy w piorka. Dodajemy do zimniakow i smazymy az sie zrumieni. Na koncu dodajemy drobno posiekany czosnek i suszone pomidory. Smazymy wszystko jeszcze przez kilka minut, ciagle mieszajac. Przyprawiamy sola i pieprzem.

* W naczyniu zaroodpornym ukladamy warste usmazonych ziemniakow i na niej umieszczamy kawalki ryby. Zapiekamy ok 10 mniut.



wtorek, 5 czerwca 2012

Łosoś w sosie koperkowym


Bardzo prosty przepis na  łososia w sosie koperkowym:

- filety z łososia pokrojone w paski
- smietana
- koperek
- 3 zabki czosnku
- odrobina bialego wina
- mozna dodac troche soku z cytryny
- sol i pieprz



Przepis jest dziecinnie prosty:

* Smazymy rybe na oliwie, po kilka minut z kazdej strony, uwazajc by jej nie wysuszyc.

* Czosnek siekamy i wrzucamy na patelnie, gdy sie zrumieni wlewamy smietane. Dodajemy odrobine wina, duzo koperku, sol i pieprz. Dusimy rybe w sosie na malym ogniu przez kilka minut i gotowe!!!

Smacznego!!!


poniedziałek, 4 czerwca 2012

Ensaladilla rusa, czyli salatka ziemniaczana z tunczykiem


Ensaladilla rusa to hiszpanski odpowiednik naszej salatki ziemniacznej. Jest do danie typowo hiszpanskie mimo nazwy: salatka rosyjska. Co rozni ja od naszej salatki? Tunczyk!!!

- ugotowane ziemniaki
- mrozonka warzywna (fasolka, groszek i marchewka pokrojona w kostke)
- jajka na twardo
- majonez
- zielone oliwki
- tunczyk z puszki
- paluszki krabowe
- papryka piquillo, mozna docac czerwona papryke, lub pominac ten punkt





* Ziemniaki i ugotowane jajka kroimy w drobna kostke.

* Mrozone warzywa gotujemy.

* Z tunczyka odlewamy oliwe.

* Paluszki krabowe kroimy w paski, papryke piquillo (jesli mamy) rowniez.

* Oliwki kroimy na pol, mieszamy wszystkie skladnki, dodajemy majonez i przyprawiamy sola i pieprzem.

Chlodzimy w lodowce przed podaniem, smacznego!!!

Ajoblanco


W niektorych czesciach Andaluzji jak i w Ekstremadurze jada sie gazpacho bez warzyw tzw. ajoblanco. Jego skaldniki to chleb, migdaly, woda, czosnek, oliwa i ocet. Podaje sie go z kawalkami melona lub z winogronami.

250 gr bialego pieczywa
150 gr obranych migdalow
2 zabki czosnku
5 lyzek oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia
2 lyzki octu z wina Jerez
0, 5 l wody



* Chleb moczymy we wodzie. Mikujemy go z migdalami, czosnkiem i szczypta soli, az powstanie jednolita biala masa.

* Stopniowo i powoli dolewamy oliwe tak jakbysmy robili majonez.

* Na koncu dolewamy wode i ocet Jerez. Przecedzamy.  

W ajoblanco powinien dominowac smak migdalow, nigdy czosnku. Podaje sie je zawyczaj z kawalkami melona lub ze slodkimi winogronami typu moscatel. Ja lubie ajoblanco z szynka serrano i winogronami. Podaje je zazwyczaj w kieliszkach do martini, czasem nabijam winogrona na patyczek do szaszlykow, wyglada to efektownie.

Smacznego!!!

Gazpacho


Z gazpacho jest w Hiszpanii tak jak z zurkiem w Polsce, w kazdym domu wyglada i smakuje inaczej. Czasem bywa pomaranczowe, czasem intesnsywnie czerwone; czasem jest kwasne, czasem slodkawe. Bywa rzadkie lub geste, podawanje sie je z kawalkami warzyw lub bez nich. Zawsze jednak jest lekkie, orzezwiajace w upalne dni i przed wszystkim zdrowe.

 
1 kg dojrzalych pomidorow
1 sredni ogorek
1 zielona papryka
1 czerwona paryka
1 mala cebula
3 zabki czosnku
2 kromki bialego chleba
5 lyzek oliwy z oliwek extra virgen
3 lyzki octu winnego
1 szkalnka wody
sol




* Chleb moczymy we wodzie. 
* Pomidory zalewamy wrzatkiem, obieramy je skorki. Obieramy rowniez ogorka. 
* Kroimy warzywa w kostke i miksujemy z namoczonym chlebem, cebula i czosnkiem. Dodajemy wode, pozniej oliwe, ocet i sol. 
* Przecedzamy gazpacho i chlodzimy je przez kilka godzin.

( tradycyjnie podaje sie je w brazowym glinianym naczyniu i na malym talerzyku obok podaje sie bardzo drobno pokrojonego pomidora, ogorka, papryke i cebule)
                                                                         *****
Historia gazpacho nie jest dokladnie znana, wynika to z faktu ze jak latwo sobie wyobrazic nie bylo to danie podawane na dworach krolewskich. Gazpacho bylo daniem biednych andaluzyjskich robotnikow. Gdyby przesledzic uwaznie stare ksiazki kucharskie Hiszpanii to wylania sie z nich przede wszystkim bieda. Ten kraj jak malo ktory doswiadczyl glodu, stad prostota ich dan, to zazwyczaj tanie skladniki dostepne w kazdym domu. Przykladem tego chocby tortilla de patatas to po prostu jajka z ziemniakami,  jak rowniez wielkanoce torrijas, ktore sa  to moczonym w mleku chlebem smazony na oliwie. Gazpacho ma podobny rodowod, cieszylo sie ono popularnoscia wsrod robotnikow winnic i plantacji cytrusow na poludniu kraju. Pierwotnie byl to chleb ubijany w mozdzierzu z czosnkiem, octem i oliwa, wzmianki o tym pochodza jeszcze z czasu kalifatu, czy nawet Imperium Rzymskiego. Dzis jego podstawowe skladniki oprocz wspomnianych to pomidor, papryka, ogorek i cebula.


sobota, 2 czerwca 2012

Atún encebollado, czyli tunczyk w cebuli


-800gr swiezego tunczyka pokrojonego w grube kostki
-3 duze cebule
- 3 zabki czosnku
- oliwa z oliwek
- pol szklanki bialego wina
- 1/2 lyzki oregano
- 1/2 lyzki slodkiej papryki
- 1/2 ostrej papryki
- lisc  laurowy
- 1/2 szkalnki wody
- sol, pieprz




* Kawalki tunczyka przyprawiamy sola i pieprzem. Podsmazamy go na oliwie, po 2-3 minuty z kazdej strony, nie dluzej bo bedzie suchy.

* Na tej samej patelni dusimy cebule pokrojona w piorka z lisciem laurowym, gdy bedzie juz  miekka dodajemy drobno  pokrojony czosnek. Dusimy cebule w sumie ok 20 minut, powinna byc brazowa i miekka.

* Dodajemy oregano, slodka i ostra papryke i wino. Gotujemy ok 5 minut i nastepnie dodajemy rybe i wlewamy pol szklanki wody. Gotuejemy razem jescze przez kilka minut. Dodajemy odrobine soli jest to konieczne.

Smacznego!!!


Cuba libre z cynamonem



Rewelacyjny drink  na weekend: cuba libre z cynamonem!!!

- coca- cola
- rum (dobry rum!)
- plasterek pomaranczy
- laska  cynamonu (jedna na drinka)
- mozna posypac cynamonem
- lod




  Na zdrowie!!!Salud!!!I udanego weekendu!!!


piątek, 1 czerwca 2012

Sałatka z łososiem wędzonym i młodymi ziemniakami



 Sałatke te jadlam z mama w Barcelonie na Placa Catalunya. Wlasnie sobie o niej przypomnialam!!!

- rukola
- mlode ziemniaki
- czerwona cebula
- łosos wędzony
- sol
- swiezo zmielony pieprz
- majonez
- koperek



- Ziemniaki gotujemy w mundurkach i kroimy w grube plastry.

- Na duzym talerzu ukladamy warstwe rukoli, po bokach ukladamy ziemniaki, ja nie studze ziemniakow, wole gdy sa jeszcze cieple.

- Czerwona cebule kroimy w piorka i dodajemy do salatki. Nastepnie dodajemy lososia pokrojonego w paski. Solimy i pieprzymy.

- Przygotowujemy sos:  mieszamy majonez i koperek, mozna zastosowac inny sos np. czosnkowy lub tatarski. Rzecz w tym, zeby cieple jescze ziemniaczki smarowac tym sosem. Pyszne!!!