niedziela, 26 lutego 2012

Krem z selera naciowego z jablkiem i serem plesniowym

- 400 gr selera naciowego bez lisci
- 200 gr ziemniakow
- maslo
- woda
- sol, pieprz
- 100 ml smietany
- ser roquefort
-jedno jablko



Seler myjemy, usuwamy liscie i kromoimy w kostke. Dusimy go na masle. Ziemniaki obieramy i rowniez kroimy w kostke, dodajemy do selera i dusimy ok 10 minut mieszajac.
Zalewamy woda, dodajemy sol i pieprz, mozna dodac troche kostki rosolowej, gotujemy ok 20- 30 minut. Na koncu dodajemy troche smietany i miksujemy. Przecedzamy zupe przez sitko.
Jablko obieramy i kroimy w osemki. Wkladamy na minute do mikrofali aby zmiekly.
Podajemy krem z kawalkami jablka i pokruszonym roquefortem. Pyszne!!!

środa, 15 lutego 2012

Zupa rybna

- 1, 5 l wywar z ryb ( najlepiej z roznych ryb, w tym z lososia; gotujemy z listkiem laurowym i cebula)
- 6 zabkow czosku
- 5 zimniakow
- 250 ml gestej smietany
- oliwa, sol i pieprz

- podajmemy w kawalkami wedzonego lososia, koperkiem; odswietnie podaje z lososiem i kawiorem


 


Podstawa zupy jest dobry wywar z roznych ryb, ja robie go zazwyczaj z lososia, dodaje pol cebuli i lisc laurowy.  W duzym garnku podsmazamay na oliwie czosnek uwazajac aby go nie spalic. Zalewamy wywarem, dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki i gotujmy az zmiekna. Dodajemy gesta smietane i przyprawiamy zupe sola i pieprzem. Miksujemy.
Podajemy z kawalkami wedzonego lososia, mozna posypac koperkiem. Zupa dobra  jest tez z kawiorem.

niedziela, 12 lutego 2012

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

- piersi z kurczaka
- papryka
- cebula
- czosnek
- pieczarki
- boczek wedzony
- ziemniaki ugotowane w mundurkach
- zolty ser
- oliwa
- sol, pieprz, ostra papryka, ewentualnie przyprawy do kurczaka



 
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.
Podsmazamy cebule, papryke, paski boczku, pieczarki i kurczaka pokrojonego w drobna kostke. Wszystko podsmazamy i przyprawiamy sola, pieprzem, ostra papryka.
Ziemniaki kroimyy na centymerowe plastry i ukladamy na dnie naczynia zaroodpornego. Nastepnie przykrywamy je warstwa  warzyw podsmazonych  z kurczakiem. Ukladamy kolejna warstwe ziemniakow i tak na zmiane. Posypujemy zoltym serem. Pyszne!!!
Jest to danie popisowe mojego kuzyna Adriana, pozdrawiam!!!

 

Drożdżówki cynamonowe

- 700 gr maki
- 400 ml mleka
- 50 gr drozdzy
- 200 gr cukru
- 250 gr masla
- cukier waniliowy
- cynamon (duzooo!!!)
- 1 jajko
- cukier puder do lukru (nie trzeba lukrowac)






Polowe masla rozpuscic w rondelku i dodac polowe mleka. Podgrzac. W drugim rondelku podgrzac reszte mleka i rozpuscic w nim  dokladnie drozdze ( dodajac dwie lyzki cukru i 4 lyzki maki). Poczekac az troche wyrosna.
Do duzej miski wsypac make i cukier. Dodac jajko i rozpuszczone maslo z mlekiem. Nastepnie dodac rozpusczzone wczesniej drozdze.  Wszystko dokladnie wymieszac. Miske odstawic w cieple miejsce i poczekac okolo godziny az ciasto urosnie.
Ciasto rozciagamy na stolnicy posypanej maka tak aby powstal waski prostokat. Smaruemy cala powierzchnie maslem, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Zawijamy  wzdluz jak rolade.
Kroimy nozem na centymetrowe krazki i ukladamy na wysmarowanej maslem blaszcze. Nalezy zachowac odstepy miedzy drozdzowkami, gdyz urosna.
Lukier przygotowujemy z cukru pudru, wody i cynamonu. Lukier nie jest konieczny. Mozna posypac je cukrem.Pyszne!!!




Ostra zupa pomidorowa z imbirem i bazylia



- 2 puszki pomidorow w calosci
- cebula
- 4 zabki czosnku
- kostka rosolowa
- oliwa
- swiezy imbir
- bazylia
- sol, pieprz





Podsmazamy na oliwie cebule i czosnek. Dodajemy pomidory, dolewamy wode i  wrzucamy kostke rosolowa. Dodajemy utarty imbir i swieza bazylie.  Przyprawiamy sola i pieprzem. Miksujemy. Podajemy z utarta mozarella.

 

Morelowy kurczak


-1, 5 kg kurczaka (moga byc tylko udka)
- pol szklanki dobrego dzemu morelowego z kawalkami owocow
- pol szklanki majonezu
- 2 zabki czosnku
- sol, pieprz, slodka papryka




Przepis z ostatniego numeru Kuchni. Polecam. Wysmienity i bardzo prosty.

Dzien wczesniej przygotowujemy marynate: mieszamy dzem, majonez oraz rozgnieciony czosnek i pieprz. Kurczaka solimy i posypujemy go papryka. Umieszczamy go w naczyniu zaroodpornym i smarujemy marynata.Przykrywamy naczynie folia aluminiowa i wkladamy na noc do lodowki.
Kurczaka pieczemy w piekarniku najpierw pod przykryciem, na koncu zdejmujemy przykrywke aby sie zrumienil. Pieczemy go w sumie okolo godziny.



sobota, 4 lutego 2012

Apfelstrudel ekspresowy

Mialam ochote na cos szarlotkowatego, jablkowo- cynamonowego.....
Mialam pod reka jak zawsze  ciasto francuskie i kilka szarych renet.
Efekt rewelacyjny...

- ciasto francuskie (prostokatne)
- 4 szare renety
- cukier waniliowy
- cynamon
- orzechy wloskie
- rodzynki
- bialko do posmarowanie ciasta




Obieramy jablka i kriomy je w drobna kostke. Posypujemy je obficie cynamonem i cukrem waniliowym. Dodajemy rodzynki i wkladamy do mikrofali na 5 minut. Dodajemy drobno pokrojone orzechy. Rozprowadzmy jablka na ciescie i zawijamy jak rolade. Smarujemy roztrzepanym bialkiem, posypujemy cukrem i wkladamy do piekarnika na ok 20 minut. Podajemy cieple. Smacznego!!!