wtorek, 24 stycznia 2012

Zupa brukselkowa mojej mamy

Ostatnio robie duzo zup- kremow. Przypomnilam sobie o kultowej zupie, ktora moja mama przyrzadza od lat i ktora nikogo nie pozostawia obojetnym. Polecam.

- ok 1, 5 kg brukselki
- 250 ml gestej smietany
- kostka roslowa
- sol, pieprz, maggi

- bagietka i maslo do grzanek




Przyrzadzenie tej zupy jest bardzo proste. Brukselke nalezy obrac, ugotowac. Dodac smietane, przyprawy i zmiksowac. Koniecznie nalezy podac ja z garzankami, podpieczonymi na masle. Pycha!!!!


 

Makaronowe muszle ze szpinakiem i feta

- makaronowe muszle (conchiglie)
- mrozony szpinak
- cebula
- czosnek
- feta
- starta mozarella do posypania
- gesty sos pomidorowy
- wegeta, pieprz
- oliwa





Makaron gotujemy al dente, pamietajac o tym by dodac odrobine oliwy do wrzatku. Odedzamy je i studzimy. Posmazamy na oliwie cebulke (sporo) i czosnek , dodajemy szpinak. Przyprawiamy go wegeta i pieprzem. Nie solimy gdyz feta jest slona. Dodajemy pokruszona fete. Tym faszerujemy muszle. Na dno naczynia zaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. Ukladamy na nim muszle, posypujemy je startym serem, najlepiej mozarella i zapiekamy w piekarniku ok 15 minut. Proste i pyszne. Smacznego!!!


 

sobota, 14 stycznia 2012

Moje ulubione ciasto czekoladowe z jablkiem i cynamonem

Ekspresowe ciasto, moje ulubione bo:  jest smiesznie proste, skladniki mam zawsze w domu, no i ten zapach cynamonu...


Skladniki suche:
- 1 1/3 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 4 duze lyzki kakao
- lyzeczka proszku do pieczenia
- lyzeczka sody
- lyzeczka cynamonu

Skladniki mokre:
- 1 jako
-1/2 szklanki oliwy
-3/4 szklanki mleka

Plus 2 jablka i cukier puder do posypania.




Mieszamy skladniki suche, dodajemy skladniki plynne i mieszamy wszystko dokladnie. Jablka obieramy i kroimy w drobna kostke. Przed dodaniem ich do ciasta nalezy je posypac maka. Mieszamy ponownie.
Waska blaszke keksowke smarujemy maslem i maka. Wlewamy mase czekoladowa z jablkami i pieczemy w piekarniku ok 35 minut. Pyszne!!!!

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem gorgonzola

- ciasto francuskie
- mrozony szpinak
- cebula
- 3 zabki czosnku
- boczek wedzony
- ser gorgonzla (moze byc roquefort albo inny ser plesniowy)
 - gesty sos pomidorowy
- oliwa
- sol, pieprz
- 1 surowe jajko (a konkretnie bialko do posmarowania ciasta)





Cebulke kroimy drobno i podsmazamy ja z czoskniem na oliwie. Nastepnie dodajemy pokrojone drobno paski wedzonego boczku. Gdy cebula zmieknie dodajemy szpinak i suszone pomidory. Przyprawiamy sola i pieprzem i gotujemy ok 10 minut. W tym czasie powinna wyparowac woda ze szpinaku.
Ciasto francuskie rozkladamy na blaszce i rozprowadzamy na nim najpierw koncentrat pomidorowy a nastepnie szpiank. Zostawiajamy pewien odstep po bokach. Zawijamy boki i smarujemy je roztrzepanym  bialkiem. Calosc posypeujemy pokruszonym serem gorgonzola lub podobnym i wkladamy do piekarnkia na 25 minut. Pyszne!!!

wtorek, 10 stycznia 2012

Zupa krem z cukini

- 3 duze cukinie
- 1 duza cebula, moze byc rowniez por
- 2 duze ziemniaki
- 2 zabki czosnku
- kostka rosolowa
- 250 ml smietany
- oliwa
- sol, pieprz, przyprawa do zup w plynie



Cukinie myjemy, obcinamy koncowki i obieramy ze skorki. Kroimy ja na duze kawalki. Obieramy rowniez cebule i ziemniaki i kroimy je w dosc grube plastry. Wszystko dusimy na malej ilosci oliwy w duzym garnku ok 5- 10 minut. Dolewamy 2- 3 szklanki wody, kostke rosolowa oraz czosnek i gotujemy ok 20 minut az zmiekna warzywa. Na koniec dodajemy gesta smietane i miksujemy calosc Przyprawiamy sola, pieprzem i przyprawa do zup Maggi. Pysze i bardzo proste!!!