środa, 30 listopada 2011

Papryczki piquillo nadziewane krewetkami


- papryczki piquillo 8-10 sztuk
- 300 gr krewetek
- 4 zabki czosnku
- biale wino
- ostra sucha papryczka guindilla
- gesty sos pomidorowy
- sol, pieprz, odrobina cukru

 


Czosnek obieramy i kroimy drobno, podsmazamy go na niewielkiej ilosci oliwy. Wrzucamy krewetki oraz jedna ostra papryczke do smaku i zalwamy bialym winem. Czekamy az wino wyparuje. Krewetki kroimy. 
Faszerujemy nimi papryczki piquillo. Przed podaniem podgrzewamy je na patelni na malej ilosci oliwy ok 2 minut z kazdej strony.
Przygotowujemy sos: gesty sos pomidorowy, odrobina bialego wina, sol, pieprz i odrobina cukru, mozemy dodac sos z krewetek. Podgrzewamy sos. Wylewamy sos na dno naczynia i ukladamy na nim papryczki uwazajac aby nie wypadl nam farsz. Pyszne!!!
Papryczki piquillo mozna dostac w Polsce hiszpanskich sklepac lub w dobrych delikatesach.

niedziela, 27 listopada 2011

Poledwiczki wieprzowe w szynce serrano

- poledwica wieprzowa
- 6-8 plasterkow szynki serrano, moze byc parmenska
- oliwa
- 2 zabki czosnku
- miod
- musztarda
- tymianek
- sol i pieprz



Poledwice kroimy w 3 cm plastry. Przygotowujemy marynate: rozgnieciony czosnek, oliwa, musztarda, miod i tymianek. Zostawiamy mieso w marynacie kilka godzin.

Solimy mieso, pieprzymy i nastepnie zawijamy w plastry szynki serrano. Naczynie zaroodporne smarujemy oliwa i ukladamy na nim poledwiczki. Wkladamy do piekarnika na 25- 30 minut, nalezy przewrocic je.
Musimy  uwazac zeby nie przesadzic z czasem bo poledwiczki latwo sie wysuszaja.

Rewelacja!!!


sobota, 26 listopada 2011

Cookies

- 500 gr maki
- 2 jajka
- 250 gr masla
- 250 gr brazowego cukru
- 250 gr bialego cukru
- aromat waniliowy, lub laska wanilii
-500 gr czekolady
-lyzeczka sody oczyszczonej




Bardzo prosty i szybki przepis, z proporcji ktore podalam wychodzi dosc duzo ciastek, wiec mozna zrobic z polowy podanych skladnikow.
W jednej misce mieszamy make z soda. W drugiej misce rozbijamy jajka dodajemy rozpuszczone maslo, a nastepnie cukier oraz wanilie i dokladnie mieszamy calosc. Powoli dodajemy make z soda az powstanie gesta masa. Na koniec dodajemy drobne kawalki czekolady i mieszamy.

Z powsatelgo ciasta tworzymy male kulki i ukladamu je na blaszce zostawiajac spore odstepy miedzy kulkami. Nie ma potrzeby splaszczac cistek, pod wplywem temperatury maslo sie rozpusci i zrobia sie cienkie, dlatego wazne jest aby zachowac spore odstepy.

Wkladamy ciastka do piekarnika na 10 minut. Nalezy poczekac az ostygna i zrobia sie twarde, po wyciagnieciu z piekarnika sa bardzo miekkie. Sa pyszne chrupiace i maslane!!!!

niedziela, 20 listopada 2011

Cannelloni z miesem

 - makaronu cannelloni
- 400 gr mielonego miesa
- gesty sos pomidorowy
- pol cebuli
- 3 zabki czosnku
- sol, pieprz, majeranek, oregano, cukier
- oliwa
- sos beszamelowy ( na gorace  maslo wsypujemy 2 lyzki maki i zalewamy zimnym mlekiem, podgrzewamy ciagle mieszajac, przyprawiamy sola i galka muszkatolowa)


Posmazamy cebulke na oliwie, nastepnie dodajemy ja do surowego miesa. Mieso przyprawiamy jak na kotlety mielone: dodajemy rozgnieciony czosnek, sol, pieprz, majeranek, oregano, mozna dodac swieza bazylie. 
Jesli mamy makaron typu platy zanurzamy go w goracej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu .
Zawijamy surowe mieso w cannelloni. Jesli mamy makaron typu rurki to faszerujemy je. Na dno naczynia zarodpornego wylewamy sos pomidorowy (ja dodaje do niego odrobine cukru), ukladamy na nim cannelloni. Polewamy je ponownie sosem pomidorowym a nastepnie beszamelem. Posypujemy zoltym serem i zapiekamy ok 20 minut w piekarniku.  Smacznego.


Ziemniaki faszerowane szpinakiem

-ziemniaki ugotowane w mundurkach
- mrozony szpiank (liscie!)
- oliwa
- cebula
- czosnek
- sol, pieprz
- gesta smietana
- zolty ser



Mam dzis na obiedzie przyjaciela, ktory jest wegetarianinem. Przypomnialam sobie ten oto przepis:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i czekamy az wystygna. Wydrazamy ziemniaki lyzeczka, zostawiamy centymetrowa lupinke.
Na oliwie podsmazamy cebule i czosnek i na koncu dodajemy szpinak. Przyprawiamy sola i pieprzem oraz dodajemy odrobine gestej smietany, gotuejemy razem ok 5 minut.
Faszerujemy ziemniaki masa szpinakowa i na koncu posypujemy zoltym serm. Wkladamy do piekarnika na 20 minut.   Smacznego!!!




środa, 16 listopada 2011

Zupa czosnkowa z La Manchy

- 8 zabkow czosnku
- kostka rosolowa
- oliwa
- jedno jajko
- bulka, lub kawalek bagietki
- pimenton picante ( hiszpanska wedzona papryka w proszku, nie mozna jej zastapic inna, to podstawa tej zupy)




Sopa de ajo lub Sopa castellana: najdziwniejsza, najtansza i zarazem najprostsza zupa jaka znam. Rodem z Kastylii. Kolejny przyklad tego jak bardzo biednym krajem byla Hiszpania. Proste, tanie skladniki obecne w kazdym domu. Zupa jest zadziwiajca smaczna mimo tego, ze byc moze nie prezentuje sie zbyt zachecajaco.
Na dno garnka wlewamy troche oliwy, wrzucamy 6 zabkow czosnku pokrojonych w drobne plasterki i uwazamy zeby czosnek sie nie przypalil bo bedzie gorzki. W ostatnim momencie dodajemy lyzke pimenton, czyli ostrej wedzonej papryki i natychmiast zalewamy to woda. Dodajemy kostke rosolowa lub nawet dwie i gotujemy zupe. Dodajemy dwa nieobrane czosnki i wrzucamy je do zupy.
No koniec wrzucamy bagietke pokrojona w kostke oraz surowe roztrzepane jajko. Zupa jest ostra, gesta i naprawde pyszna!!! Taka zupa- nic, ale wierzcie mi, ze jest wyjatkowo smaczna. Podstawa zupy jest dobry pimenton to on nadaje jej caly smak.

Kurczak w jogurtowej marynacie

  
 - 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostke
- 1 jogurt naturalny
- 3 zabki czosnku
- indyjska przyprawa garam masala (kminek, cynamon, pieprz, gozdziki, kardamon, chili, galka muszkatolowa)
- sol
- sok z polowy cytryny
- gesta smietana
- oliwa z oliwek




Przepis mojej kolzanki Richy z Indii. Przypomnailam sobie o nim po kilku latach, kurczak jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu!!
Kurczaka kroimy w kostke. Przygotowujemy marynate: jogurt naturalny mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Zalewamy tym kurczaka, mieszamy i zostawiamy na noc w lodowce.
Tuz przed smazeniem wyciskamy sok z polowy cytryny. Smazymy kurczaka na bardzo malej ilosci oliwy az sie zrumieni, powinien sie lekko przypiec. Na samym koncu zalewamy go bardzo mala iloscia smietany i podgrzewamy razem ok pol minuty. Podajemy z ryzem. Smacznego!!!

niedziela, 13 listopada 2011

Empanada de atun, czyli ciasto francuskie z tunczykiem


 - ciasto francuskie
- 3 puszki tunczyka
- zielone oliwki
- 1 duza cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 zabki czosnku
- 2 jajka ugotowane na twardo i jedno surowe
- gesty sos pomidorowy
- oliwa
- sol, pieprz, cukier


 
 


Przepis jest bardzo prosty. Jak to zazwyczaj w hiszpanskiej kuchni bywa zaczniemy od przygotowania sofrito. Drobniutko kroimy cebulke, czosnek i czerwona papryke i dusimy wszystko na oliwie przez ok 10 minut.
Nastepnie dodajemy tunczyka wczesniej odsaczonego z oliwy, drobno posiekane zielone oliwki oraz pokrojone w kostke jajka na twardo. Zalewamy calosc gestym sosem pomidorowym, przyprawiamy sola, pieprzem i odrobina cukru. Gotujemy wszystko razem przez chwile. 
Ten farsz wykaladamy na ciasto francuskie i zawijamy jak rolade. Nalezy szczelnie zawinac boki. Smarujemy ciasto roztrzepanym bialkiem i wkladamy do piekarnika na ok 20 minut. Mozna podawac na cieplo i na zimno. Dobre na imprezy. Polecam!!!

Lasagna z pieczarkami i szpinakiem

- makaron lasagna (ja kupuje ten co nie wymaga gotowania)
- 0,5 kg mrozonego szpinaku
- 0,5 kg pieczarek
- boczek wedzony, moze byc szynka serrano
- 2 cebule
- 4 zabki czosnku
- gesty sos pomidorowy
- oliwa
- beszamel (ja kupuje gotowy, mozna zrobic samemu, lub ewentualnie posypac zoltym serem)
- sol, pieprz, oregano, cukier
 



Lasagna ma dwa farsze: szpinakowy i pieczarkowy.
Pierwszy z nich przygotowyjemy w nastepujacy sposob:
Na oliwie podsmazamy pokrojona drobno cebulke, czosnek. Gdy cebulka zmieknie dodajemy szpinak, przyprawiamy go sola i pieperzem i gotujemy przez ok 10 minut. 
Drugi farsz:
Rowniez podsmazamy cebulke i czosnek, dodajemy boczek lub szynke serrano i na koniec pieczarki pokrojone w kostke. Przyprawiamy sola i pieprzem.
Nastepnie przygotowujemy sos: do gestego sosu pomidorowego dodajemy oregano, pieprz i szczypte cukru.
Naczynie zarodporne smarujemy oliwa i ukladamy pierwszy plat makaronu na nim jeden z farszy i polewamy go sosem, nstepnie kolejny plat makaronu i inny farsz i tak na zmiane. Calosc zalewamy beszamelem i  wkladamy do piekarnika na ok 20 minut. Rewelacja!!!!

Zypa dyniowo- pomaranczowa


0, 5 kg dyni
2 ziemniaki
1 por (biala czesc)
1 pomarancza
1 kostka rosolowa
200 ml smietany
oliwa
sol, pieprz, sczypta imbiru i cynamonu


 

Myjemy pora i kroimy go dosc drobno. Podsmazamy go na oliwie. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostke  i rowniez wrzucamy do garnka, mieszamy. Gdy por bedzie miekki zalewamy calosc woda (uwaga nie za duzo!! to ma byc krem, lepiej dolac pozniej, gdy zupa okaze sie zbyt gesta). Dodajemy dynie bez skorki i pestek pokrojona w kostke. Dodajemy rowniez pomarancze przekrojona na pol, ze skorka. Dodajemy kostke rosolowa i gotujemy razem ok 20 minut. 
Gdy dynia i ziemniaki beda juz miekkie wyciagamy pomarancze, wyciskamy z niej sok i wyrzucamy skorke. 
Przyprawiamy sola, pieprzem, mozna dodac przyprawe do zup oraz koniecznie odrobine imbiru i szczypte cynamonu. Dodajemy smietane i miksujemy.Pyszne!!!


środa, 9 listopada 2011

Zupa meksykanska

300 gr mielonego miesa najlepiej wolowiny
pol cebuli
1 czerwona papryka
pieczarki 6-8 sztuk
mala puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasolki
garsc mroznych warzyw ( marchewka, brokuly, fasolka itp)
3 zabki czosnku
gesty sos pomidorowy
tabasco
sol, pieprz
kostka rosolowa
oliwa
przyprawa do zup
przyprawa do chili con carne lub podobna





To moja ulubiona zupa na zimowa pore. Gesta, ostra i bardzo smaczna!!! Przepis jest bardzo prosty. Kroimy cebule w piorka i papryke w paski. Podsmazamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i mieso, smazymy wszystko razem. Najlepiej uzyc duzy garnek, bo zupa ma sporo skladnikow. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki i zalewamy calosc woda. Dodajemy kostke rosolowa oraz mrozona mieszanke warzywna  i gotujemy ok 15 minut. Nstepnie dodajemy kukurydze i czerwona fasolke. Gotujemy. Na koncu dodajemy puszke gestego sosu pomidorowego oraz przyprawy. Ja dodaje pieprz, sol, tabasco, przyprawe do chili con carne, odrobine cukru i czasem przyprawe do zup Maggi. Gotujemy jeszcze przez chwile wszystko razem i zupa jest gotowa!!!