poniedziałek, 19 września 2011

Udziec indyczy zapiekany z porem i jablkiem

- udka indycze
- 4 jablka
- 1 dyzy por (biala czesc)
- oliwa
- majeranek, sol, pieprz
- biale wino
- sok jablkowy





Udka z indyka przyprawiamy majerankiem, sola i pieprzem i rumienimy je na oliwie. Jablka obieramy i kroimy w cwiartki. Pora myjemy dokladnie i kroimy w plasterki.
Na dnie zarodpornego naczynia ukladamy jablko i por i posypujemy je majerankiem, umieszczamy na tym mieso.

Zlewamy oliwe, na ktorej ruminilismy mieso. W duzym kubku mieszamy te oliwe, biale wino i sok jablkowy. Tym sosem bedziemy podlewac mieso w trakcie pieczenia.

Pieczemy ok 30- 40 minut.  

 

Ryba w sosie pomidorowym


- ryba ja uzylam watlusz ale moze byc inna: dorsz, halibut itp
- 2 duze cebule
- 2 zielone papryki
- 5 zabkow czosnku
- 4 srednie pomidory
- oliwa
- biale wino
- sol, pieprz, cukier




Cebule, papryke i czosnek kroimy w drobna kostke. Dusimy na oliwie az cebula i papryka beda zupelnie miekkie, czyli conajmniej 10 minut. Pomidory zalwamy wrzatkiem, pozniej zimna woda i obieramy ze skorki. Kromiy obrane pomidory w kostke i dusimy razem z cebula i papryka. Podlewamy bialym winem, gotujemy ok 5 minut. Miksujemy sos. Przyprawiamy sola, pieprzem i odrobina cukru. Rybe wrzucamy na patelnie i opiekamy na malej ilosci oliwy  z obydwu stron. Zalewamy rybe sosem pomidorowym i gotujemy chwile razem.

poniedziałek, 12 września 2011

Roladki z baklazana w sosie pomidorowym


- 2 baklazany
- 0, 5 kg mielonego miesa
- pol cebuli
- 2 zabki czosnku
- 1 jajko
- swieza bazylia
- majeranek, sol, pieprz cukier
- gesty sos pomidorowy
- oliwa




Baklazany  myjemy i kroimy wzdluz na cienkie plastry, solimy je i smazymy  na oliwie.
Przygotowujemy mieso mielone jak na kotlety z czosnkiem, podsmazona cebulka, pieprzem, sola i majerankiem i surowym jakiem. Ja dodaje rowniez pokrojona swieza bazylie. 
Na podsmazonych platach baklazana ukladamy na srodku troche miesa i zawijamy roladki. Ukladamy je na dnie zarodpornego naczynia. Calosc zalewamy gestym sosem pomidorowym, do ktorego ja dodaje zawsze  lyzeczke cukru. Wkladamy do piekarnika na 25 minut i zapiekamy.


niedziela, 11 września 2011

Crumble ze sliwkami i kokosem


 - kilogram sliwek
- wiorki kokosowe
- 2 lyzki brazowego cukru

Kruszonka:
150 gr masla
150 gr cukru
300 gr maki
szczypta cynamonu






Naczynie zarodporne smarujemy maslem. Ukladamy na nim sliwki pokrojone w cwiartki. Posypujemy je brazowym cukrem i wiorkami kokosowymi. Przygotowujemy kruszonke: maslo kroimy, dodajemy make, cukier i szczypte cynamonu, wyrabiamy kule  i wkladamy ja na pol godziny do lodowki. Posypujemy owoce kruszonka i zapiekamy  ok 20 minut. Podajemy z lodami waniliowymi. Pycha!!!

Sałatka z awokado, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi


Bardzo prosta salatka, dobra do pieczonej ryby albo mies z grilla:

- na talerzu ukladamy liscie swiezego szpinaku
-nastepnie: awokado, czerwona cebule i pomidorki koktajlowe przekrojone na pol
-solimy, polewamy oliwa i gestym octem balsamicznym






Ryba w sosie cebulowym


- ryba, ja uzylam watlusz, ale moga byc filety z innej ryby
- 3 cebule
- 5 zabkow czosnku
- oliwa
- biale wino
- zielona pietruszka
- sol





Rybe solimy i ukladamy w naczyniu zarodpornym. Nastepnie kroimy cebule w piorka i smazymy ja na oliwie. Gdy zmieknie dodajemy pokrojony czosnek. Dusimy razem az cebula bedzie zupelnie miekka. Zalewamy bialym winem (ok pol szklanki) i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zalewamy rybe tym sosem  i wkladamy do piekarnika na 15- 20 minut. Posypujemy pietruszka. Polecam z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!!!!





niedziela, 4 września 2011

Sałatka z makaronem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dzis na kolacje przygotowlam sałatke mojej kochanej przyjaciolki Basi... z pozdrowieniami. Mam nadzieje, ze nic nie pokrecilam.

- ugotowany makaron typu muszle
- swiezy szpinak, mozna dodac rowniez roszponke
- suszone pomnidory w oliwie plus troche tej oliwy do sosu
- swieza bazylia
- czosnek
- sol i pieprz