czwartek, 28 lipca 2011

Moje przepisy na gazpacho w ostatnim numerze Kuchni



Zapraszam do lektury sierpniowego numeru Kuchni. Na stronie 35 moje przepisy na rozne rodzaje gazpacho. Polecam!!!




środa, 27 lipca 2011

Pulpety w sosie pomidorowym

To hiszpanska klastyka tzw. albondigas, czyli nic innego jak pulpety w sosie pomidorowym.

- mieso mielone (ja mieszam wieprzowine z wolowina)
- cebula
- czosnek
- gesty sos pomidorowy
- 1 jajko
- maka
- sol, pieprz, majeranek (to taki akcent polski, bo Hiszpanie nie znaja majeranku)
- pol lyzeczki cukru




Mieso przygotowujemy jak na mielone, z surowym jajkiem, cebulka, wycisnietym czosnkiem i przyprawami. Robimy z miesa male kulki i obtaczamy je w mace, smazymy je na oliwie. Odkladamy je na papier kuchenny.
Przygotowujemy sos: drobno kroimy cala cebule i 6 zabkow czosnku, podsmazamy na oliwie. Gdy cebula zmieknie dodajemy do tego gesty sos pomidorowy i odrobine cukru. Wrzucamy pulepety do sosu i gotujemy przez chwile razem. Proste i smaczne.

niedziela, 24 lipca 2011

Tagliatelle z krewetkami i sosem sojowym

- makaron tagliatelle
- 0, 5 kg obranych surowych krewetek
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 4 zabki czosnku
- oliwa
- odrobina bialego wina
- pol szklanki slodkiego sosu sojowyego





Na patelni podgrzewamy oliwe z oliwek. Dodajemy drobno pokrojona cebule i czosnek. Dusimy kilka minut. Cukinie kroimy ze skora w kostke i wrzucamy ja na patelnie, dusimy ja razem z cebula i czosnkiem. Dodajemy krewetki i zalewamy calosc odrobina bialego wina, gdy to wyparuje wlewamy pol szklanki slodkiego sosu sojowegoi gotujemy calosc ok 5- 10 mnit.  W miedzyczasie gotujemy makaron al dente. Na koniec mieszamy makaron z krewetkami i powstalym sosem. Pyszne!!!


Muffinki z jablkami


- 200 gr maki pelnoziarnistej
- 150 gr cukru (ja uzylam brazowego)
- 100 gr masla
- 4 jajka
- 2 lyzeczki mleka
- 1 lyzka utartej skorki cytrynowej
- 1 lyzeczka drozdzy w proszku
- 1 jablko (np. Golden)
- pokruszone orzechy laskowe
- szczypta cynamonu





Jablko obieramy i kroimy w kostke. W misce rozbijamy jajka i mieszamy je z cukrem. Dodajemy make i drozdze w proszku, cynamon oraz skorke cytrynowa, mieszamy wszystkie skladniki dokladnie.  Na koniec dodajemy rozpuszczone maslo, orzechy i kawalki jablka. Mieszamy ponownie. Wypelniamy foremki do muffinkow ta masa i pieczemy ok 20-25 minutt w temperaturze 200 stopni. Ja posypalam je cukrem pudrem. Smacznego!



czwartek, 14 lipca 2011

Zupa pomidorowo-porowa na zimno


Pyszna zupa pachnaca bazylia...

- 1 kg pomidorow
- 3 pory (biale czesci)
- 5 zabkow czosnku
- oliwa
- swieza bazylia
- ocet winny
- kostka rosolowa
- listek laurowy
- angielskie ziele
- sol, pieprz



Pomidory zalewamy wrzatkiem i obieramy ze skorki. Na oliwie dusimy drobno pokrojonego pora. Dodajemy czosnek i obrane pomidory, laurowe liscie i angielskie ziele. Dusimy calosc ok 20 minut z kostka rosolowa, przyprawiamy sola i pieprzem. Kroimy drobno kilka lisci bazylii i miksujemy wszystko dokladnie. Zupe chlodzimy i przed podaniem dodajemy 4 lyzki octu winnego. Podajemy przybrane liscmi bazylii. Pyszne!!!


Tortilla ze szpinakiem i tunczykiem


Najlepsza tortille ze szpinakiem i tunczykiem robila Carmen, babcia mojego chlopaka. Mysle o niej za kazdym razem gdy ja przygotowuje...

- 5 jajek
- 0, 5 kg mrozonego szpinaku lisciastego
- 1 duza cebula
- 4 zabki czosnku
- 2 male puszki tunczyka
- garsc namoczonych rodzynek
- oliwa
- sol, pieprz




Na patelnie wlewamy oliwe z oliwek. Drobno kroimy cebule, wrzucamy ja na patelnie. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula zmieknie dodajemy szpinak, przyprawiamy calosc i smazymy ok 5 minut. Wrzucamy szpinak do miski, dodajemy tunczyka, namoczone rodzynki oraz rozbeltane jajka. Na patelnie wlewamy troche oliwy, nie za duzo, gdy bedzie juz bardzo goraca wlewamy mase jajeczno-szpiankowa. Po kilku minutach zmniejszamy ogien. Przewracamy tortille przy pomocy talerza i smazymy z drugiej strony kilka minut. Mozna jesc na cieplo jak i na zimno. Smacznego.


Marmitako

Marmitako to posilek baskijskich rybakow, teraz jest najlepszy sezon na tunczyka wiec pozstanowilam go przygotowac.

- 800 gr surowego tunczyka (bez skory, bez osci, pokrojonego w gruba kostke)
- 4 duze ziemniaki
- 2 duze cebule
- 1 duza papryka
- 3 zabki czosnku
- litr bulionu rybnego (mozna przygotowac z glowy, osci i jednej cebuli)
- namoczone suszone papryczki typu chorizero lub ñoras, w razie braku kilka guindillas
- kilka pomidorow obranych ze skorki
- oliwa
- pol szklanki bialego wina
- sol, pieprz




Tunczyka wrzucamy na oliwie po minucie z kazdej strony, moze byc surowy w srodku, odkladamy go na bok. Na tej samej oliwie dusimy drobnopokrojone dwie cebule az zmiekna. Pozniej dodajemy drobnopokrojona papryke i czosnek. Gdy papryka zmieknie dodajemy obrane surowe ziemniaki pokrojone w dosc duze kawalki. Chwile smazymy wszystko razem, ok 2 minut. Zalawamy calosc winem. Po 5 minutach, gdy wino juz troche wyparuje zalewamy wszystko bulionem rybnym. Przyprawiamy i dodajemy obrane pomidory pokrojone w kostke i namoczona suszona papryke jesli taka mamy. Mozna dodac inne ostre papryczki. Gotujemy to ok 25 minut na wolnym ogniu az zmiekkna ziemniaki( ziemniaki nie powinny sie rozgotowac). Na koniec wrzucamy tunczyka i gotujemy calosc ok 5- 10 mniut. Wylaczamy gaz i zostawiamy pod przykryciem ok 15 minut. Rewelacja.

wtorek, 12 lipca 2011

Gazpacho malinowe z orzechami laskowymi

- 1kg dojrzalych pomidorow
- 200gr malin
- 50 gr orzechow laskowych
- 2  kromki chleba 
- 1 zabek czosnku
- 3 lyzki octu winnego
- 4 lyzki oliwy z oliwek
- sol do smaku




Pomidory obieramy ze skorki. Miksujemy je z pozostalymi skladnikami: malinami, orzechami laskowymi, zabkiem czosnku, namoczonym chlebem, oliwa i octem. Przyprawiamy sola do smaku. Jesli zupa jest za gesta mozna dodac szklanke wody. Przecedzamy. Gazpacho podajemy schlodzone i ozdobione kilkoma orzechami laskowymi.


sobota, 9 lipca 2011

Tarta z pomidorami, zielonymi szparagami i roquefortem

- ciasto francuskie
- 3  pomidory
- jeden zabek czosnku
- zielone szaparagi
- ser plesniowy roquefort
- oliwa
- sol i pieprz
- swieza bazylia



Ciasto francuskie wykladamy na papier. Nakluwamy je widelcem w kilku miejscach i zawijamy boki. Obieramy jednego pomidora ze skorki i miksujemy go z zabkiem czosnku, odrobina soli i pieprzu. Tym sosem smarujemy ciasto francuskie. Posypujemy to pokruszonym serem. Nastepnie kroimy w plasterki pomiodory. Ugotowane szparagi przecinamy wzduz na pol i przecianamy je na mniejsze czesci. Ukladamy pomidory i warzywa na tarcie. Solimy i delikatnie polewamy calosc oliwa z oliwek. Dodajemy ponownie pokruszony ser plesniowy. Na kocu posypujemy swieza bazylia. Boki tarty smarujemy przy uzyciu pedzelka rozbitym bialkiem i wkladamy do piekrnika na ok 25 minut. Smacznego!!!

Sałatka z łososiem wędzonym, awokado, pomidorem i pistacjami


 
Uwielbiam wedzonego lososia. Uwielbiam wedzonego lososia z awokado, co pewnie zauwazyli ci, ktorzy sledza moje przepisy. Oto kolejna propozycja:

- losos wedzony w plastrach
- rukola
- pomidor
- awokado
- cebula dymka
- pistacje
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny z Modeny
- sol


Na talerzu ukladamy warstwe rukoli. Na srodku ukladamy wzdluz talerza plastry lososia. Pomidora obieramy ze skorki (zalewajac go wrzatkiem a pozniej zimna woda). Kroimy pomidora na pol, a pozniej te polowki na piec czesci. Awokado rowniez przekrajamy na pol i pozniej kroimy te polowki na plasterki. Dymke kroimy w piorka. Ukladamy na plastrach lososia pionowo na zmiane pomidora, awokado i dymke, jak widac na zdjeciu. Pistacje rozbijamy w mozdzierzu. Posypujemy nimi salatke. Solimy calosc, polewamy oliwa z oliwek i octem balsamicznym. Rewelacja!!! Smacznego!!!


 

czwartek, 7 lipca 2011

Wrap z wędzonym łososiem

Jest czwartek, padam na twarz, na przygotowanie kolacji mam zamiar poswiecic trzy minuty, nie wiecej!!!

Potrzebne skaldniki:

- pszenna tortilla
- wedzony losos w plasterkach
- serek smietankowy typu philadephia
- ogorek surowy
- rukola (moze byc kazda salata)
- koperek
- moj ulubiony sos musztardowo-koperkowy z Ikea



Tortille smarujemy serkiem, ukladamy na niej plasterki wedzonego lososia. Na srodku ukladamy wzdluz rukole i slupki obranego zielonego ogorka. Posypujemy koperkiem i ja dodaje rowniez moj ulubiony sos musztardowo- koperkowy z Ikea, mozna uzyc dobrej musztardy. Gotowe!!!

środa, 6 lipca 2011

Szaszlyki drobiowe z grilla

- piersi kurczaka
- pieczarki
- pomidorki koktajlowe
- cukinia
- ananas ( ja uzylam swiezego, moze byc z puszki)

marynata: sok z cytryny, musztarda, miod, rozmaryn, ostra paryka, wycisniety czosnek, przyprawy grillowe, sol i pieprz



Kurczaka kroimy w gruba kostke i zostawiamy w marynacie na conajmniej pol godziny. Pieczarki myjemy i kroimy na pol. Cukinie kroimy w plasterki, ananasa w gruba kostke. Nabijamy wszystkie skaldniki na patyk i grillujemy!!!! Nic prostszego.

Zapiekanka z cukini i pomidorow


Przepis wyjatkowo prosty i pyszny!!! Potrzebne skaldniki:
2- 3 duze pomidory
1 duza cebula
1 duza cukinia
starty zolty ser (ja uzylam mozarelli i cheddar)
bazylia
oliwa
sol i pieprz



Cebule kroimy w dosc grube piorka. Dusimy na oliwie az zmieknie, nie powinna sie zrumienic. Ukladamy te cebule (wlejcie tez oliwe z cebuli) na dnie zarodpornego naczynia. Pomidory i cukinie myjemy i kromiy w plasterki. Ukladamy na warstwie cebuli na przemian cukinie i pomidory, jak na zdjeciu. Przyprawiamy sola, pieprzem i bazylia. Zapiekamy ok 15- 20 minut w piekarniku. Na koncu posypujemy serem i wkladmy ponownie do piekarnika az ser sie roztopi. Pyszne, dobre jako dodatem do mies, ryb lub po prostu jako pierwsze danie.  Smacznego!!!

Warstwowa sałatka z tunczykiem i buraczkami

Kolejnosc i proporcje sa dowolne. Mozna ulozyc tak jak ja przy uzyciu metalowej foremki lub podac w przezroczystej szklanej misce.

Skladniki:

- utarte buraczki ze sloika
- tunczyk w oliwie
- ziemniaki ugotowane w mundurkach
- jajka ugotowane na twardo
- ogorki konserwowe
- cebulka
- jablko
- szczypiorek
- majonez
- sol i pieprz




Ostudzone ziemniaki i jajka obieramy i kroimy je w kostke. Jablko obieramy ze skorki i rowniez koimy w kostke. Drobno kroimy ogorki konserwowe i cebulke. Ukladamy warstwami, jedna z warstw solimy i pieprzymy, inna smarujemy majonezem. Ja ulozylam to w nastepujacej kolejnosci od dolu: ziemniaki,  jajko, tu nastapily przyprawy, nastepnie majonez, jablko, cebula, ogorek, tunczyk i an koncu buraczki. Calosc przybralam szczypiorkiem. Rewelacja!!! W szklanej misce tez wyglada ladnie, nalezy uwazac wtedy zeby nakladac warstywami i nie wymieszac wszystkiego, bo buraczki barwia reszte salatki i wtedy nie wyglada to zbyt efektownie. Ja wole indywidualne porcje i dlatego uzywam metalowego krazka.

poniedziałek, 4 lipca 2011

Ciasto czekoladowe

Przepis dziecinnie prosty. Proporcje na mala blache:

-125 gr cukru brazowego
- 60 gr maki razowej
- 3 jajka
- 150 gr masla
- lyzeczka drozdzy w proszku
- 4 lyzeczki kakao
- kawalki czekolady i orzechy wloskie
- cukier puder do posypania



Maslo mieszamy z cukrem, dodajemy jajka i mieszamy dokladnie. Dodajemy make, drozdze w proszku, kakao i nadal dokladnie mieszamy. Gdy masa bedzie juz jednolita dodajemy kawalki pokruszonej czekolady i orzechy wloskie. Wylewamy mase na blache wysmarowana maslem i posypana maka i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni, pozniej kolejne 15 minut  w 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem. 

Spaghetti z krewetkami i pieczarkami

- czarne spaghetti (z sepia)

sos (proporcje dla 2 osob):

- 250gr duzych surowych krewetek
- 3-4 duze pieczarki
- 200 ml gestej smietany
- 5 zabkow czosnku
- 2 papryczki ostre guindilla
- oliwa
- sol i pieprz
- biale wino
- starta skorka z cyryny, troche soku z cytryny




Na oliwie podsmazamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz papryczki guindilla (papryczki sa opcjonalne, ja lubie ostre dania). Dodajemy surowe krewetki. Mieszamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w cwiartki. Podsmazamy wszystko razem kilka minut. Dodajemy smietane i odrobine bialego wina, gotujemy kolejne kilka miut, w zasadze az sie podgrzeje smietana. Przyprawiamy. Na koncu dodajemy troche soku z cytryny i odrobine utartej skorki cytrynowej. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem.

niedziela, 3 lipca 2011

Łosoś z grilla

- łosos w dzwonkach

-marynata: lyzka oliwy z oliwek, lyzeczka musztardy (najlpeiej Dijon w ziarenkach), lyzeczka miodu, koperek, kilka kropel soku z cytryny

- sol




Przygotowujemy marynate: mieszamy oliwe z musztarda, miodem, koperkiem i odrobina soku z cytryny. Przy uzyciu pedzelka samarujemy tym rybe. Solimy. Smazymy na grillu lub na patelni z rowkami. Smacznego!!!

sobota, 2 lipca 2011

Sepia

- sepia (mątwa)
- oliwa
-5 zabkow czosnku
- zielona pietruszka
- biale wino

- cytryna
- sos czosnkowy



Sepie myjemy dokladnie i odkrawamy wszystkie miekkie czesci, odnozki itp. Reszte kroimy w duze kawalki. Na oliwie podsmazamy 5 zabkow czosnku pokrojonych w cienkie plasterki. Zanim zaczna sie rumienic dodajemy sepie. Dodajemy pietruszke, odrobine bialego wina i gotujemy razem ok 10 minut. Ja lubie sepie z cytrna i sosem czosnkowym alioli.


piątek, 1 lipca 2011

Dorsz na slodko-kwasno z warzywami

- 1kg dorsza ze skora
- 1 duza cebula
- 5 zabkow czosnku
- 3 marchewki
- 1 por
- troche swiezego kalafiora i brokulow (moga byc inne warzywa)
- 200 ml gestego sosu pomidorowego
- oliwa
- sol, pieprz
- cukier
- ocet




Cebule obieramy i kroimy drobno, czosnek rowniez. Pora myjemy dokladnie rowniez kroimy drobniutko. Marchewke obieramy i kroimy w drobna kostke. Brokuly i kalafiora rowniez kroimy na male kawalki. Wszystko razem dusimy na oliwie ok 10 mniut, az zmiekna warzywa. Dodajemy sos pomidorowy, sol, pieprz, 2 lyzki octu i lyzeczke cukru, mieszamy. Wkladamy rybe do tego sosu i gotujemy razem ok 5- 7 minut. Ja podalam rybe z pure ziemniaczanym i pomidorkami koktajlowymi.